main logo
1298

Proiectul Elevatorul Diasporei: Reconfigurarea unui spaţiu industrial

O platformă industrială din Chișinău ar urma să se transforme, în mod spectaculos, în următorii ani. Pentru aceasta, proprietarii vor să atragă idei și investiții de la moldovenii care muncesc peste hotare. Se întâmplă în timp ce autoritățile caută și ele modalități de a atrage diaspora să revină acasă.

Proiectul Elevatorul Diasporei: Reconfigurarea unui spaţiu industrial

Elevatorul este o platformă industrială amplasată, practic, în centrul industrial al Chișinăului, pe strada Uzinelor, 2, unde se află Combinatul de Produse Cerealiere, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Aici se mai desfășoară anumite activități economice, inclusiv de păstrare a produselor cerealiere, dar cea mai mare parte a halelor și a terenului nu a fost reparată și amenajată, cel mai probabil, din perioada sovietică, neavând un aspect atrăgător. 

Reconfigurarea unui spaţiu industrial

Locul unde se află această platformă industrială va fi complet transformat, suprafața de 15 hectare urmând a fi reconfigurată și amenajată pentru a servi drept spațiu pentru activități economice, comerciale, dar și de recreație sau instruire, susține Ana Ciornea, managerul acestui proiect ambițios.

„Ideea noastră este de a atrage în acest proiect moldovenii aflaţi peste hotare, care au lucrat sau au învăţat acolo. Nu e vorba doar de a le oferi spaţiu pentru a desfăşura activitate economică sau de a implementa anumite idei. Ne dorim ca tinerii să vină cu idei despre modul cum acest spaţiu industrial poate fi reconfigurat şi să devină o veritabilă oază în zona industrială a Chişinăului: de la utilizarea și funcționarea clădirilor, lifturilor, depozitelor, la soluții de proiectare și organizare a spațiului”, spune Ana Ciornea, care combină munca la proiect cu studiile peste hotare.

În aşteptarea ideilor şi proiectelor de la moldovenii din diasporă

„Aşteptăm proiecte, idei proaspete, impresii culese în afara patriei noastre, care pot fi implementate pe teritoriul nostru. De exemplu, ca simbol al Republicii Cehe, Praga, propun instalarea monumentului lui Franz Kafka, lângă o cafenea mică cu bucătărie și bere cehă. Ar putea fi şi o bibliotecă-cafenea, unde ar avea loc întâlniri ale iubitorilor de literatură, seri de poezie și alte evenimente culturale. Sunt 80 de clădiri, gata de utilizare pentru orice format (de exemplu, mall-uri, showroom-uri, centre de învățământ, săli de curs, magazine, studiouri pentru orice fel de evenimente, spații de artă, galerii, cafenele etc.)”, explică ea.

Unele dintre atracțiile parcului ar putea fi un Centru Expoziţional, Studio pentru realizarea de filme, locuri de joacă şi altele.

Ana Ciornea consideră că, astfel, cei care au plecat pot contribui nu doar cu remitenţe, dar şi cu idei pentru a schimba faţa țării.

„În Moldova nu sunt statistici exacte ale celor care au abandonat școala şi au plecat în străinătate pentru a studia. Cu toate acestea, marea majoritate a studenților plecaţi caută de lucru în țările în care au primit educația. Astfel, oamenii tineri și educați, cu rare excepții, rămân pentru totdeauna în afara patriei noastre. De ce să nu vină aici pentru a realiza anumite proiecte”, se întreabă Ana Ciornea.

Garanţii şi drepturi

Dar de la idee la implementare e mult. În plus, pentru ca oamenii să vină cu idei şi bani, pentru a realiza ceva pe teritoriul acestei platforme, sunt necesare şi anumite garanţii.

Ana Ciornea spune că cei care vor dori să dezvolte aici un proiect, o idee de afaceri, pot obţine drept de proprietate asupra spaţiului necesar în acest scop. „Noi garantăm respectarea drepturilor legale asupra ideilor. Acestea vor fi personalizate. Totodată, propunem încheierea de contracte de muncă şi parteneriat în condiții favorabile pentru ambele părți”, menţionează ea.

Autorii proiectului spun că intenționează să păstreze o parte din activitățile economice desfășurate în prezent, precum depozitarea/curățarea/prelucrarea cerealelor, în primul rând, pentru că aceasta este principala „caracteristică” a întreprinderii (Elevator Park SRL).

„Teritoriul permite ca în imediata vecinătate să se afle și activitățile industriale și cele recreative”, explică managerul.

Investiții

Ea mai precizează că la această etapă compania pe care o reprezintă este angajată în lucrări de reparații, deoarece nu toate clădirile sunt în stare bună de funcționare.

În ceea ce privește posibile lucrări viitoare, Ana Ciornea spune că firma este gata să și le asume, în cazul în care autorul proiectului nu are posibilitatea de a-și pune în aplicare ideile.

„Ne angajăm să îmbunătățim teritoriile adiacente şi suntem pregătiți să întreprindem toate investițiile pe măsura posibilităţilor. Totuşi, până când nu am ales conceptul exact și nu am stabilit o legătură cu diaspora, este imposibil să se prevadă valoarea exactă a investițiilor necesare. Acum investim în reorganizarea spațiului și a proceselor de lucru. Practic, în prezent, nu folosim 28.000 de metri pătraţi de spaţii și 104.000 de metri pătraţi de teritoriu, pe care îi pregătim pentru operațiuni ulterioare”, a precizat Ana Ciornea.

Ea speră că acest lucru va permite creşterea veniturilor din arenda imobilelor, datorită cărora firma ar putea finanţa lucrările de modernizare şi dezvoltare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării