Proiectul de lege privind consolidarea integrității BNM, votat în ambele lecturi
19 noiembrie, 12:41
174
0
Proiectul de lege privind consolidarea integrității BNM, votat în ambele lecturi
19 noiembrie, 12:41
174
0

Proiectul pentru consolidarea integrității și finalității deciziilor de politică monetară, reglementare și supraveghere bancară ale BNM a fost votat în două lecturi.

Foto: știri.md

Potrivit unui comunicat remis presei, au fost modificate Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei, Codul penal, Codul de procedură penală, Codul de procedură civilă, Legea privind redresarea și rezoluția băncilor și Legea privind activitatea băncilor, transmite Știri.md.

Principalele prevederi ale proiectului vizează răspunderea pentru prejudiciul cauzat prin actul administrativ ilegal al BNM, mecanismul de determinare a mărimii prejudiciului material cauzat, modul de atragere la răspundere a membrilor organelor de conducere a BNM.

Proiectul a fost elaborat de Banca Națională a Moldovei. Potrivit autorilor,  acesta vine să îmbunătățească reglementările aferente cadrului de înlăturare a acționarilor neconformi din sectorul bancar, regimului compensațiilor pentru daunele cauzate de actele emise de BNM și cele aferente autonomiei și responsabilizării regulatorului bancar.

Aprobarea proiectului face parte din angajamentele în cadrul Programului Guvernului Republicii Moldova și Fondului Monetar Internațional.  

Potrivit autorilor, proiectul are drept scop consolidarea integrității și finalității deciziilor de politică monetară, reglementare și supraveghere bancară ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter