main logo
373

Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova a înregistrat progrese

Cele mai bune rezultate şi progrese ale Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie curent, au fost evaluate ieri.

Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova a înregistrat progrese

Evaluarea a avut loc în cadrul unei ședințe online cu participarea conducerii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) în comun cu Banca Mondială, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Părțile au apreciat buna implementare a Proiectului, prin asigurarea de achiziții conform procedurilor Băncii Mondiale şi debursării surselor financiare în conformitate cu prevederile contractuale.

Echipele de experți au analizat activitățile desfășurate în cadrul Proiectului prin prisma a patru componente: managementul siguranței alimentelor, facilitarea accesului la piețele de desfacere, sporirea productivității solurilor printr-un management durabil al terenurilor și managementul proiectului.

„Până în prezent, 43 de grupuri de producători, din care fac parte 235 de agenți economici, au beneficiat de resurse de grant în valoare de 12 milioane de dolari SUA.

Principalele domenii de investiții constituie dezvoltarea infrastructurii frigorifice, achiziționarea uscătoriilor cu linii de sortare și procesare a prunelor, unități de transport frigorific și echipament specializat pentru procesarea alunelor şi migdalelor, linii de confecționare a lăzilor de carton etc.”, indică MADRM.

Potrivit sursei citate, printre succesele proiectului se numără și dotarea laboratorului de la Bălți cu echipament şi mobilier, precum și efectuarea lucrărilor de construcție a laboratorului de încercări a calității și sănătății plantelor, furajelor și produselor alimentare din orașul Cahul.

Totodată, în perioada de raportare au fost realizate activități de monitorizare privind respectarea  procedurilor de mediu pentru desfășurarea activităților de construire a obiectivelor agroindustriale.

La fel, a fost acordat suport în domeniul evidenței contabile şi managementului financiar pentru 31 grupuri de producători și parteneriate.

În anul curent, a fost publicată cea de-a 2-a ediție a broșurii „10 Istorii de Succes”.

Broșura a fost elaborată în limbile română și engleză și tipărită în 300 de exemplare.

De asemenea, a fost elaborat, publicat și distribuit Ghidul practic „Grupurile de producători.

De la primii pași la profitabilitate și creștere”

Proiectul „Agricultura Competitivă în Moldova” a fost lansat în anul 2012 și va continua până la 30 iunie 2021.

Obiectivul principal al proiectului constă în sporirea competitivității sectorului agroalimentar al Republicii Moldova prin susținerea modernizării sistemului de management al siguranței alimentelor, oferind agricultorilor resurse financiare pentru dezvoltarea infrastructurii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării