main logo
863

Proiect ecologic, realizat de Franța la Telenești: Eficient și ingenios

Experţi din Franţa s-au aflat în această săptămână în raionul Teleneşti pentru a lucra asupra unui proiect ecologic ce urmează să fie realizat în localitate cu susţinerea Ambasadei Franţei în Republica Moldova.

Proiect ecologic, realizat de Franța la Telenești: Eficient și ingeniosFoto: moldpres.md

Este vorba de un program pentru îmbunătăţirea gestionării deşeurilor menajere, implementat în patru comune din raion, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Proiectul moldo-francez urmează să fie implementat în comunele Verejeni, Ratuş, Băneşti şi Chiţcanii Vechi. 

Autorităţile din aceste sate şi-au propus să îmbunătăţească managementul deşeurilor, să lichideze gunoiştile stihinice, producând compost şi îngrăşăminte.

“Este un proiect inedit. Am mai realizat programe comune moldo-franceze, însă acesta este primul cu participarea autorităţilor locale. Mai multe studii arată că situaţia ecologică în R. Moldova este gravă, însă există o mulţime de posibilităţi care nu cer cheltuieli considerabile şi care merită să fie valorificate. Partenerii francezi sunt dispuşi să ofere tot concursul în acest sens”, au menţionat reprezentanţii Ambasadei Franţei la Chişinău.

Localităţile din Teleneşti vor fi susţinute de întreprinderea franceză “Savoie Dechets”. Aceasta este o organizaţie publică de tratare a deşeurilor, specializată în sortarea şi valorificarea deşeurilor menajere şi asimilate. 

“Vom organiza instruiri şi schimb de experienţă pentru specialiştii din localităţile partenere, ca să se poată documenta cu practici eficiente în acest domeniu şi să le implementeze cu succes acasă. Diferite soluţii tehnico-economice vor fi studiate de experţii întreprinderii pentru a găsi cea mai potrivită”, a precizat Pierre Tournier, directorul “Savoie Dechets”.

Pentru acest proiect de cooperare descentralizată, pentru anul 2018 întreprinderea franceză a acordat un buget de 30 mii de euro, care urmează să fie actualizat anul curent.

Primarul comunei Ratuş, Tudor Țurcanu, a menţionat că proiectul este valoros pentru comunitate. 

”Noi am vizitat întreprinderea respectivă din Franţa în toamna anului trecut și am fost impresionați de cele văzute. Ne-am convins că deșeurile pot fi procesate fără a fi afectat mediul, destul de eficient și ingenios”, a subliniat Tudor Ţurcanu.

Proiectul din raionul Teleneşti se preconizează să fie finalizat în 2019, odată cu punerea în aplicare a unei platforme de tri-compostare a biodeşeurilor conţinute în deşeurile menajere. Potrivit partenerilor francezi, dacă acest proiect va fi unul de succes, atunci va putea fi extins şi în alte localităţi ale R. Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării