main logo
957

Proiect de lege: Tichetele de masă vor fi impozitate

Tichetele de masă urmează să fie impozitate, astfel, proiectul aprobat astăzi de Guvern propune impunerea tichetelor de masă cu contribuții de asigurări sociale achitate de angajator (18%) și angajat (6%).

Proiect de lege: Tichetele de masă vor fi impozitateFoto: capital.ro

„Adițional, proiectul prevede modificarea prevederilor Legii nr.166/2017 cu privire la tichetele de masă. Ajustările legislative propuse urmăresc schimbarea tratamentului fiscal prin aplicarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii. 

La moment persoanele fizice primesc maxim 990 lei lunar sub formă de tichete de masă. Această valoare este scutită totalmente de la plata impozitelor, contribuțiilor de asigurări sociale și primelor de asigurări medicale. În cazul impozitării acestei valori s-ar fi încasat la bugetul public național o sumă de 445 de lei. Aceasta fiind divizată în: - 238 lei, contribuții de asigurări sociale virate de angajator și angajat. - 89 lei, prime de asigurări medicale virate de angajator și angajat. - 118 lei, impozitul pe venitul persoanelor fizice. Conform rapoartelor prezentate de către operatorii tichetelor de masă în luna aprilie 2019 au fost emise tichete de masă în valoare de 27 de mil. lei per lună, fiind în creștere datorită numărului de angajatori care acceptă forma de acoperire a cheltuielilor de hrană pentru angajații săi. Evoluția valorii tichetelor de masă emise lunar precum și prognoza este reflectată în graficul de mai jos.

Astfel, conform estimărilor, valoarea tichetelor de masă emise lunar la sfârșitul anului 2020 va atinge cifra de 62 mln. lei. Aplicând cotele actuale de impozitare se constată că bugetul public național va rata sume de 21 de mln. lei lunar (11 mln. lei contribuții de asigurări sociale, 4 mln. lei prime de asigurări medicale, 6 mln. lei impozitul pe venit). Prognoza evoluției tichetelor de masă pe parcursul anului 2020 este efectuată în baza evoluției anterioare a valorii care denotă o creștere constantă cu aproximativ 3 mln. lei lunar. Totodată, prognoza nu ia în considerație intrarea pe piață a noilor operatori. Totuși, prezumarea faptului că și în condițiile de impozitare valoarea tichetelor va fi similară cu cea prognozată este una eronată în contextul în care angajatorii preferă sistemul tichetelor de masă pentru facilitățile fiscale care există la moment. Totodată existența acestor facilități care permit valorificarea doar în prezent a beneficiilor obținute subminează din protecția socială a angajatului per viitor.

În același timp în condițiile reflectate supra prin care Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat înregistrează un dezechilibru și este tot mai mult dependent de transferurile de la Bugetul de Stat, necesitatea impozitării tichetelor de masă este o intervenție argumentată ce va asigura protecția socială a angajaților. La moment conform estimărilor 30 de mii de persoane beneficiază de tichete de masă, fiind acordate de aproximativ 620 de angajatori”, se arată în proiectul de lege, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

Premisele actuale pe piață încurajează această gaură să crească atât pe orizontală (mai mulți angajatori și mai mulți angajați) cât și pe verticală (mai multe tichete în loc de creșteri salariale). 

Pe fundalul reformei fiscale din 2018, prin care s-a dublat scutirea personală, asigurând că minimum de existență este neimpozabil, și a reducerii contribuțiilor obligatorii de asigurare socială, alte măsuri ce afectează veniturile bugetare și în special Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat (BASS), sunt extrem de riscante pentru sustenabilitatea sistemului de asigurări sociale. 

În aceste circumstanțe bugetare, deloc simple, este importantă o reacție promptă și urgentă asupra altor măsuri care afectează veniturile BASS. Astfel, proiectul propune impunerea tichetelor de masă cu contribuții de asigurări sociale achitate de angajator (18%) și angajat (6%). Impactul estimat al acestei măsuri pentru anul 2020 constituie 120 mil. lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării