main logo
458

Prognozele BNM se confirmă: Rata inflației continuă să crească

Rata anuală a inflației a urcat, în luna martie, la 2,8 la sută, față de 2,4 la sută în luna februarie și confirmă prognozele Băncii Naționale a Moldovei (BNM), care se așteaptă ca indicele prețurilor de consum să crească până la finele anului curent.

Prognozele BNM se confirmă: Rata inflației continuă să crească

Biroul Național de Statistică anunță astăzi că inflația anuală la produsele alimentare a fost, în luna martie față de perioada similară a anului precedent, de 3,8 la sută, la mărfurile nealimentare – 3,7 la sută și la serviciile prestate populaţiei respectiv 0,1 la sută, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

Totodată, indicele preţurilor de consum a crescut în martie cu 0,5 la sută față de luna februarie. Creşterea preţurilor medii de consum a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 0,8 la sută, la mărfurile nealimentare – cu 0,2 la sută şi la serviciile prestate populaţiei – cu 0,1 la sută.

Banca Națională a Moldovei aprecia în Raportul asupra inflației, lansat în februarie 2019, că rata anuală a inflației va crește până la finele anului curent, după care traiectoria acesteia se va inversa și inflația va coborî spre finele orizontului de prognoză. 

În primul trimestru al acestui an, rata inflației se va afla sub intervalul de variație al țintei de 5 la sută +/- 1,5 puncte procentuale, însă la finele anului 2019 și începutul anului 2020 va urca peste interval, înregistrând valoarea maximă de 7,4 la sută la sfârșitul anului 2019.

Ritmul anual de creștere a prețurilor produselor alimentare va spori până la finele anului curent, după care se va diminua pe parcursul anului viitor. Ritmul anual de creștere a prețurilor reglementate va înregistra o majorare, cu excepția trimestrului IV 2020. 

Ritmul anual de creștere a prețurilor la combustibili va avea o traiectorie descendentă până la finele anului 2019, după care va spori neesențial la începutul anului 2020 și va menține o traiectorie relativ constantă spre finele orizontului de prognoză, se mai menționează în Raportul asupra inflației.

BNM prognozează pentru anul 2019 o rată anuală a inflației de 4,9 la sută și respectiv 5 la sută în 2020.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării