main logo
703

Prognoză INCE: Care va fi creșterea PIB-ului Moldovei în anul 2021

În 2021, PIB-ul Republicii Moldova va spori cu 9,2%.

Prognoză INCE: Care va fi creșterea PIB-ului Moldovei în anul 2021Foto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, datele au fost prezentate de Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE) în publicaţia trimestrială "Tendinţe în economia Moldovei", transmite Știri.md.

În raport se menţionează că în 2021 PIB-ul nominal al RM se va ridica la 237 de miliarde de lei.

"Moldova a înregistrat indicatori înalţi de creştere economică în ianuarie-iunie. În prima jumătate a anului, PIB-ul a sporit cu 11,7%", se relatează în publicaţie.

Experţii fac legătura cu dinamica creşterii valorii adăugate brute în industrie, comerţ, servicii de transport, construcţii, servicii de cazare, catering şi tehnologiile informaţiei.

Se aşteaptă ca, din graţie condiţiilor climatice favorabile din a doua jumătate a anului, agricultura să aducă o contribuţie semnificativă la creşterea PIB-ului.

Experţii prezic o creştere a investiţiilor în 2021 (+10,2%), dar menţionează că Moldova "rămâne neatractivă pentru investitorii străini, deoarece fluxul net de investiţii directe este nesemnificativ".

"Accesul la finanţare, reducerea riscurilor politice şi a costurilor pentru mediul de afaceri rămân cele mai importante obiective pentru atragerea investiţiilor", se relatează în publicaţie.

Conform previziunilor INCE, creşterea exporturilor va constitui 15%, a importurilor - 25%. Experţii nu se aşteaptă la "fluctuaţii grave ale cursului de schimb al leului", estimând o inflaţie medie anuală de 5%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării