main logo
4832

Procurorii renunță la învinuiri. Sandu: Gruparea lui Platon e un pericol

Procurorii au renunţat vineri, 28 mai, la învinuirile aduse lui Veaceslav Platon în dosarul în care, în aprilie 2017, a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru frauda bancară.

Procurorii renunță la învinuiri. Sandu: Gruparea lui Platon e un pericolFoto: știri.md

Acuzatorul a ajuns la concluzia că fapta incriminată nu a fost comisă de către Veaceslav Platon și a solicitat restituirea dosarului penal pentru reluarea urmăririi penale în vederea identificării făptuitorului infracțiunilor, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Luând act de ordonanța procurorului, instanța de judecată a anunțat încheiată cercetarea judecătorească și a dispus amânarea dezbaterilor judiciare pentru 1 iunie, ora 09.00”, precizează un comunicat de presă al Procuraturii pentru combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat decizia, menționând că „Gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului”. 

„Acțiunile acesteia, pe de o parte, pot afecta grav stabilitatea financiară a Republicii Moldova și, pe de altă parte, subminează instituțiile statului și economia țării. Este extrem de îngrijorător cât de repede procuratura a renunțat la învinuiri în raport cu această grupare. 

Vom analiza ordonanța procurorului pentru a vedea legalitatea și temeinicia care au stat la baza acestei decizii dubioase care scandalizează toată societatea”, a scris Maia Sandu pe profilul său de Facebook.

„Într-un stat de drept, este de datoria procuraturii și a sistemului judecătoresc să lupte cu grupările criminale. Îndemn insistent procuratura să-și analizeze bine deciziile sub aspectul legalității și interesului național”, a mai scris Maia Sandu.

Știri.md amintește că Procuratura Generală a renunțat la toate capetele de acuzare aduse lui Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare.

Decizia a fost luată astăzi la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, prin persoana procurorului Elena Ceruța. În cadrul ședinței, procurorul Elena Ceruța a anunțat că Procuratura Generală renunță la toate capetele de acuzare a lui Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare.

Sursele deschide.md au menționat că, astfel, Veaceslav Platon urmează să fie achitat și ar putea cere despăgubiri de peste un miliard de lei.

Veaceslav Platon a fost reținut în iulie 2016. În aprilie 2017, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în cauza devalizării cu 800 de milioane de lei a Băncii de Economii. 

Pe 18 mai 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că dosarul în privința cetățeanului Veaceslav Platon, legat de devalizarea BEM, a fost falsificat în totalitate și va fi inițiată procedura de revizuire a sentinței. 

Astfel că, după patru ani de detenție, pe 15 iunie 2020 executarea sentinței din 2017 a fost suspendată, iar Veaceslav Platon a fost eliberat din închisoare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării