main logo
811

Procuror: Nici după 5 ani frauda bancară nu a primit apreciere juridică

Chiar şi după cinci ani de la furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al Moldovei, acestei infracţiuni nu i s-a dat o apreciere juridică în ţară, a declarat procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV.

Procuror: Nici după 5 ani frauda bancară nu a primit apreciere juridicăFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat că problemele la bănci au început în anul 2012, transmite Știri.md

"Un rol important în toate aceste procese l-a avut Banca Naţională a Moldovei (BNM), conducerea acesteia şi o mare parte din structurile de stat care pur şi simplu nu au observat ce se întâmplă. Doar Serviciul Prevenirea şi Combatere Spălării Banilor a semnalat despre retragerea unor sume uriaşe de la Banca de Economii şi Banca Socială. Punctul culminant al furtului miliardului a fost în noiembrie 2014. Atunci, aceste două bănci, fiind falite, au acordat credite a câte 13 mlrd. lei unor companii fără a se asigura cu garanţii, companii care nu desfăşurau nicio activitate economică. Suma celor două împrumuturi acordate este egală cu volumul creditelor oferite de toate băncile din ţară timp de un an. În acelaşi timp, banii au fost retraşi din buget, dar structurilor de stat nu le păsa de aceasta. Aceste credite au fost închise prin introducerea manuală a datelor false", a menţionat procurorul general.

El a calificat rolul funcţionarilor drept "cel puţin abuz de putere şi iresponsabilitate".

Stoianoglo a amintit că societăţii moldoveneşti i s-a spus mult timp prin intermediul unor mass-media "că şeful de atunci al BNM, Dorin Drăguţanu, a salvat sistemul bancar al Moldovei de colaps".

"Drăguţanu şi un şir de conducători au ajuns într-o zonă inviolabilă, aşa cum li se părea. Din 2012, când a devenit evident că în sistemul bancar se întâmplă ceva, ei nu au întreprins nicio acţiune, să zicem, de introducere a administrării speciale la Banca de Economii. Conducătorii BNM nu au luat nicio măsură pentru a monitoriza situaţia. Când am venit la ei la sfârşitul anului trecut, pentru ei a fost o surpriză totală. 

Acum au fost arestaţi 10 şefi de la BNM şi sute de oameni au fost implicaţi în aceste scheme ca executori. Până la urmă, e vorba de milioane de tranzacţii, mii de companii înregistrate în off-shore în ale căror conturi s-au transferat banii. Unele dintre aceste firme sunt acum lichidate. Ancheta are foarte mult de lucru. Bancherii au două opţiuni: fie cooperează cu ancheta, fie li se vor înainta acuzaţii suplimentare, iar cauzele împotriva lor vor fi trimise în instanţă în viitorul apropiat", a spus Stoianoglo, subliniind că "toţi vor fi traşi la răspundere".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării