17 iul, 2019 10:33
376
0
Procedură simplificată de documentare a mărfurilor pentru exportatori
17 iul, 2019 10:33
376
0

Exportatorii de mărfuri pot utiliza procedura simplificată de documentare a originii preferențiale a mărfurilor exportate în țările membre ale Uniunii Europene, țările CEFTA și Turcia, prin obținerea certificatului de exportator aprobat.

Foto: customs.gov.md

Acesta este eliberat gratuit de Serviciul Vamal și este valabil pe termen nelimitat, transmite Știri.md

Facilitarea permite operatorilor economici exportatori să declare originea preferențială pe propria răspundere, indiferent de valoarea mărfurilor, prin completarea unei declarații de origine pe factură sau pe alt document comercial. Mărfurile însoțite de declarație pe factură beneficiază de scutire de taxe vamale la importul în țările UE, CEFTA și Turcia.

Potrivit Serviciului Vamal, exportatorul aprobat este lipsit de obligativitatea obținerii certificatului de origine EUR.1 pe suport de hârtie, fapt ce îi conferă o serie de avantaje și beneficii, precum ar fi reducerea timpului și cheltuielilor aferente perfectării originii preferențiale a mărfurilor exportate, dar și limitarea contactului direct cu autoritatea vamală. 

Totodată, operatorul economic nu mai este obligat să se prezinte personal la ghișeul organului vamal, fiind eliminat termenul de până la trei zile stabilit pentru autentificarea și eliberarea certificatelor de origine. Astfel, prin acest instrument de facilitare, exportatorul este supus mai puțin riscului de depășire a termenelor de livrare a mărfurilor.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter