379
0
Principalii indicatori ai pieței serviciilor de telefonie mobilă, în scădere
379
0

În primul trimestru al anului 2018 tendinţa de scădere a cifrei de vânzări pe piața de telefonie mobilă s-a menținut.

Iindicatorii pieței serviciilor de telefonie mobilă, în scădere

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), volumul traficului de voce s-a diminuat, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017, cu 1,5% și a însumat 1 mld. 496,2 mil. minute, transmite Știri.md

Totodată, conform datelor, prezentate de ANRCETI de cei trei furnizori de servicii de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom - Unite), scăderea numărului total de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă a fost cauzată de micșorarea bazelor de clienți ale companiilor Orange Moldova cu 29,1 mii și Moldcell cu 8 mii.

În același timp, baza de utilizatori ai companiei Moldtelecom a crescut cu mai bine de 8,6 mii. Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă raportată la 100 de locuitori a scăzut cu 0,8 puncte procentuale și a alcătuit 124,8%.

Diminuarea volumului total al vânzărilor pe piața serviciilor de telefonie mobile a fost determinată de scăderea vânzărilor realizate de Moldcell și Orange Moldova. În același timp, veniturile provenite din vânzarea serviciilor de telefonie mobilă de către Moldtelecom au crescut cu 15,8 la sută, precizează ANRCETI.

Experții ANRCETI explică trendul negativ al principalilor indicatori ai pieței de telefonie mobilă prin schimbarea preferințelor de consum ale utilizatorilor de la serviciile acestui tip de telefonie la serviciile alternative de comunicare prin rețeaua Internet  -  aplicaţii OTT: Skype, Viber, WhatsApp etc. - care sunt mai ieftine sau se oferă gratuit.

La 100 locuitori ai Republicii Moldova revin, în medie, peste 124 de cartele SIM procurate de la furnizorii de telefonie mobilă, ceea ce înseamnă că o parte din utilizatori deţin câte două sau mai multe cartele. La finalul primului trimestru al anului 2018, cotele de piață ale celor trei furnizori de servicii de telefonie mobilă, în funcţie de cifra de afaceri, nu au suferit schimbări notabile. Orange Moldova continuă să dețină cea mai importantă cotă de piaţă – de 64,28 la sută, iar Moldcell şi Moldtelecom - cote de piaţă în mărime de 30,36 la sută şi, respectiv, de 5,36 la sută.

Citește și
article image
Studiu: Ce s-a întâmplat cu înălțimea românilor în ultimii...
0
506
article image
ANRCETI: Piața de telefonie mobilă din Moldova a scăzut cu...
2
106
article image
Cât de mult a scăzut populaţia României în ultimul an
0
280
article image
Producţia industrială din China, la cel mai scăzut nivel...
0
132