main logo
703

Primul parc IT din Republica Moldova a rămas fără administrator

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) anunță că este în căutarea candidaților pentru funcția de administrator al parcului IT – „Moldova IT Park”.

Primul parc IT din Republica Moldova a rămas fără administrator

Instituţia precizează că potrivit art.6 pct.(2) al Legii nr. 77 cu privire la parcurile pentru tehnologia informației, administratorul este desemnat în funcție de către Guvern, la propunerea Ministerului Economiei și Infrastructurii, pe un termen de 5 ani, transmite Știri.md.

MEI însă nu menţionează de ce a demisionat Serghei Voitovschi, primul administrator al Moldova IT Park. În aceslaşi timp fostul administrator nu răspunde la apelurile telefonice. 

Potrivit unor surse din cadrul Moldova IT Park, Serghei Voitovschi ar fi demisionat din motive personale şi că ar fi plecat deja peste hotare. În consecinţă funcţia e vacantă din 4 octombrie 2018.

Plecarea administratorului vine la o lună de zile după ce premierul Pavel Filip se arăta revoltat de faptul că rezidenții Moldova IT Park "nu achită, așa cum prevede legea, doar impozitul unic de 7%, ci și alte taxe suplimentare". 

El a cerut atunci explicaţii de la Ministerul Finanţelor şi Ministerul Economiei, dar şi măsuri de remediere.

Valentina Stadnic, manager de programe strategice la Moldova IT Park a precizat pentru Mold-Street că o parte din problemele apărute au fost remediate, iar altele sunt în curs de soluţionare, iar rezidenţii nu sunt afectaţi..

Mai adăugăm că până în prezent, peste 280 de companii autohtone și străine din domeniul tehnologiei informației au aderat la „Moldova IT park”.

Primul parc IT din țară și-a început activitatea la 1 ianuarie 2018. Acesta a fost fondat pe un termen de 10 ani. În această perioadă, numărul rezidenților parcului urmează să atingă cifra de circa 400 de companii IT, să fie create noi locuri de muncă şi atrase investiții locale şi străine.

Printre facilitățile acordate rezidenților parcurilor IT se numără achitarea impozitului unic în mărime de 7% din venitul din vânzări, procedura simplificată de raportare, reducerea la minimum a interacțiunii cu instituțiile statului. De asemenea, rezidenții parcului IT își pot desfășura activitatea chiar și din afara țării.

De notat că în industria IT din Moldova sunt angajate doar 4.000 de persoane, cu un salariu mediu lunar de peste 22.000 de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării