main logo
835

Prima scumpire a prețului spațiului locativ din Chișinău

Prețul mediu al unui metru pătrat de spațiu locativ pe piața imobiliară din Chișinău s-a majorat în luna august cu trei euro, urcând la 525 de euro, relevă date ale Bursei Imobiliare Lara.

Prima scumpire a prețului spațiului locativ din Chișinău

Chiar dacă scumpirea este una nesemnificată, cu ceva mai mult de jumătate de procent, totuși este prima majorare de preț din ultimii patru ani, transmite Ştiri.md cu referire la Mold-Street.

Nu este clar dacă aceasta semnifică și o schimbare de trend, după ani în șir de scădere a prețurilor.

Datele Bursei Lara relevă că dacă în ianuarie 2015, prețul mediu al unui metru pătrat de spațiul locativ constituia 572 de euro, apoi peste un an a coborât la 545 de euro, iar la începutul anului 2017 la 528 de euro.

Din mai 2017 și până în martie 2018, prețul s-a menținut stabil la nivelul de 523 de euro pentru un metru pătrat, ca apoi să mai scadă cu un euro până la 522 de euro, preţ ce s-a menţinut stabil cinci luni.

În august cele mai mici preţuri erau în cartierul Otovasca din sectorul Ciocana unde un metru pătrat costă de la 382 de euro în apartamentelor cu patru odăi la 482 euro în garsoniere.

Cele mai scumpe se înregistrau în sectorul Centru: 494 euro pentru un metru pătrat în apartamentele cu patru odăi, 534 euro - în cele cu trei odăi, 600 euro - îm locuințele cu două odăi și 642 de euro în garsoniere.  

Cum va evolua mai departe piața imobiliară va deveni mai clar mai târziu. Or un factor ce influențează negativ este capacitatea de plată a clienților, care depinde, totuși, de evoluția economiei țării.

"Până nu se va trece la o etapă de creștere durabilă a economiei, capacitatea de cumpărare va rămâne scăzută", susțin specialiștii.

De notat că prețul maxim pentru spațiul locativ din Chișinău a fost înregistrat în vara anului 2008, când un metru pătrat a urcat la 910-920 de euro.

Criza financiară și economică din 2009 a dus la prăbușirea doar în câteva luni cu circa o treime a prețurilor. Acestea au continuat să scadă în anii următori, ajungând la minimul din vara anului 2018 de 522 de euro pentru un metru pătrat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării