main logo
1303

Prima Casă: Rata dobânzii va crește cu încă două puncte procentuale

O nouă lovitură pentru miile de familii care au procurat locuință prin Programul guvernamental Prima Casă. Rata dobânzii va crește cu încă două puncte procentuale de la 1 ianuarie. Anunțul a fost făcut de fostul prim-ministru Ion Chicu pe o rețea de socializare.

Prima Casă: Rata dobânzii va crește cu încă două puncte procentuale

„Între timp, cât alaibele responsabile de economie și finanțe scot fum, rata dobânzii la creditele Prima Casă mai crește cu două puncte procentuale de la 1 ianuarie 2023 - ajunge la 13,37%. Ieri, BNM a publicat datele privind valoarea de referință pentru calculul acestei dobânzi, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.info.

Maia Sandu menține și în 2023 „vremurile bune” pentru acele peste opt mii de familii beneficiare ale Programului.

Știind de această evoluție încă cu o lună în urmă, Guvernul a menținut marja maximală de 3% pentru aceste credite, că băncile nu se mulțumesc cu un profit (prognozat) de peste 3,5 miliarde de lei în acest an. Nici despre compensările miilor de familii de pedagogi, medici, polițiști și angajați din economie, care au crezut statul și au intrat în acest Program, nu se aude nimic la acest moment - Guvernul are alte priorități”, a menționat Ion Chicu.

Ministrul Economiei consideră că Programul Prima Casă ar trebui oprit, cu menținerea beneficiarilor deja înscriși. Asta după ce mai multe familii tinere s-au trezit în prag de criză cu dobânzi mărite semnificativ la creditele luate prin intermediul acestui program.

Programul Prima Casă a intrat în dificultate, după ce din iulie rata dobânzii a crescut cu 5,35 puncte procentuale, iar familiile tinere nu dispun de asemenea resurse.

Guvernul a anunțat că beneficiarii Programului Prima Casă vor primi compensații din partea statului, în mărime de 50% din suma creșterii ratei dobânzii. Totodată, rata dobânzii va scădea de la 5,35% la 4%. Astfel, spre exemplu, plata lunară, care era de circa 3.700 de lei, după majorare urma să fie 5.530 de lei, creșterea fiind de aproape 1.900 de lei, însă în urma măsurilor aprobate, beneficiarii vor achita o creștere de doar 670 de lei, suma rămasă fiind compensată.

La începutul lunii iunie, fostul premier, Ion Chicu, a criticat decizia prin care s-a decis majorarea ratei de bază cu 3%. „Analfabeții ăștia deliberat distrug „Prima Casă”, familiile tinere și economia. Această măsură totalmente analfabetă va mai scoate din buget suplimentar câteva sute de milioane de lei plătite de stat băncilor pentru împrumuturile angajate de stat”, a comentat fostul premier.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării