Prețurile produselor agricole, în scădere pe piețele din R. Moldova
Prețurile la o parte dintre produsele agricole comercializate pe piețele din Republica Moldova au înregistrat scăderi semnificative în ultima săptămână, potrivit datelor afișate de comercianți.

Roșiile, castraveții și vinetele s-au ieftinit în medie cu zece lei per kilogram, comparativ cu săptămâna precedentă. În prezent, un kilogram de roșii costă între 13 și 20 de lei, castraveții nu depășesc 25 de lei per kilogram, iar vinetele se vând cu 25 de lei kilogramul, transmite Știri.md cu referire la moldpres.md.
Prețurile la varză, dovlecei și cartofi au rămas stabile, variind între 15 și 20 de lei pentru un kilogram.
Zarzavaturile înregistrează prețuri reduse: pătrunjelul, mărarul și leușteanul se vând cu cinci lei legătura, iar țelina poate fi cumpărată și cu trei lei.
Prețuri accesibile se înregistrează și la pepeni: pepenele galben costă între zece și 14 lei kilogramul, iar pepenele verde poate fi cumpărat cu opt lei kilogramul.
Fructele și pomușoarele rămân în topul produselor scumpe. Un kilogram de cireșe costă 70 de lei, piersicile se vând cu 40-60 de lei, iar strugurii „muscat”, importați din Turcia, costă între 80 și 100 de lei kilogramul. Strugurii autohtoni sunt mai scumpi, prețul ajungând la 150 de lei pentru un kilogram.
Prețuri mai reduse se înregistrează la mure și afine: un kilogram de mure costă 70 de lei, iar afinele – între 140 și 150 de lei kilogramul, cu circa 40 de lei mai ieftin decât săptămâna trecută.
Porumbul verde se vinde cu opt lei bucata. Comercianții explică faptul că seceta a afectat recolta din acest an, ceea ce menține prețurile la un nivel relativ ridicat.
Fructele exotice și fructele uscate continue să fie comercializate la prețuri mari. Lămâile costă 70 de lei kilogramul, portocalele – 60 de lei, iar avocado se vinde cu 180 de lei kilogramul, aproape dublu față de prețurile afișate în lanțurile de supermarketuri.
În sectorul lactatelor, brânza de vaci este comercializată cu 60 de lei per kilogram, iar cea de oi ajunge la 130 de lei/kg. Ouăle se vând la prețuri cuprinse între 15 și 30 de lei pentru zece bucăți, în funcție de mărime și producător.
În ceea ce privește carnea și peștele, prețurile au rămas relativ constante. Totuși, peștele proaspăt înregistrează o ușoară scumpire, ajungând la 74 de lei/kg.