main logo
330

Prețurile producției industriale au crescut ușor în decembrie

Prețurile la producătorii din industrie au crescut cu 0.1 la sută la sută în decembrie 2018 comparativ cu luna precedentă, iar rata anuală a scăzut la minus 0.1 la sută, arată datele publicate astăzi de Biroul Național de Statistică (BNS).

Prețurile producției industriale au crescut ușor în decembriePrețurile producției industriale au crescut ușor în decembrie

În anul 2017 preţurile producţiei industriale au sporit cu 2,3 la sută, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Potrivit BNS, în decembrie, cea mai mare creștere a prețurilor, față de perioada similară a anului precedent, s-a înregistrat în industria extractivă, respectiv 5,5 la sută. Cea mai mare scădere a prețurilor a fost în industria prelucrătoare (-0,2%). Pe marile grupe industriale, cel mai mare avans, 2,1 la sută, în decembrie 2018 față de perioada similară a anului precedent, s-a înregistrat în industria bunurilor intermediare, în industria bunurilor de capital - cu 1,5 la sută și la activităţi şi bunuri legate de energie - cu 1,2 la sută.

Totodată, în industria bunurilor de uz curent prețurile s-au diminuat cu 1,4 la sută și în industria bunurilor de folosinţă îndelungată - cu 0,3 la sută.

Prețurile producției industriale reprezintă o măsură a prețurilor solicitate de către producători pentru produsele sau serviciile livrate în primul stadiu de comercializare.

Statisticile oficiale mai relevă că evoluţia preţurilor producţiei industriale au fost sub nivelul ratei anuale a inflaţiei. În luna decembrie 2018 inflaţia anuală a constituit 0,9 la sută, inclusiv la produse alimentare 2,2 la sută, mărfuri nealimentare 1,7 la sută, servicii prestate populaţiei - minus 2,3 la sută.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării