main logo
601

Prețurile la carburanți vor fi stabilite de operatori, nu de ANRE

Prețurile la benzină și motorină vor fi calculate de operatori, nu de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), potrivit Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, aprobată astăzi de ANRE în ședință publică.

Prețurile la carburanți vor fi stabilite de operatori, nu de ANRE

„Noua metodologie este similară cu cea aprobată în 2007 și care a fost aplicată până în aprilie 2016. ANRE a primit 43 de obiecții și propuneri la proiect, dintre care 12 au fost acceptate. Principala obiecție a fost rata rentabilității”, a menționat Andrei Adam, șef Departament licenţiere, monitorizare şi control al ANRE, care a prezentat raportul.

Potrivit metodologiei aprobate, prețurile vor fi stabilite de către operatori, luând în considerare costurile și ratele de rentabilitate anuale pe produsele petroliere comercializate pe întreprindere de cel mult 10 la sută, transmite Știri.md cu referire la moldpres.

Acest lucru este prevăzut și în amendamentele aprobate de parlament, în cadrul ultimei sale ședințe, la Legea privind piața produselor petroliere, și care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

ANRE nu va mai stabili prețurile plafon cum proceda în ultimii ani. Prețurile maxim de vânzare cu amănuntul al benzinei Premium-95 au fost înghețate la 7 august 2018 la nivel de 19 lei și 1 ban pentru un litru, iar cel al motorinei - 16 lei și 89 de bani litrul.

Reprezentanți ai companiilor petroliere au declarat în ședința publică a ANRE că, imediat ce va intra în vigoare noua metodologie, vor proceda la reducerea prețurilor la pompă, care nu corespund în prezent costurilor reale.

Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere va intra în vigoare după publicarea în „Monitorul Oficial”, a anunțat Veaceslav Untilă, director general al ANRE.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării