main logo
2277

Prețurile la carburanți continuă să crească: Avertizările experților

Prețurile la combustibil cresc ca pe drojdii. O rețea de benzinării, care pe 18 iulie a majorat tarifele la benzină, a făcut acest lucru încă o dată după miezul nopții.

Prețurile la carburanți continuă să crească: Avertizările experțilorFoto: știri.md

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică spun că nu știu care este motivul care a dus la scumpirea carburanților, dar vor investiga circumstanțele și deciziile luate de administratorii companiilor petroliere, transmite Știri.md cu referire la Orheitv.md.

O rețea de benzinării din țară a ridicat prețurile la carburanți trei zile la rând. S-a întâmplat la doar câteva zile după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat marja vânzărilor angro. 

Atunci specialiștii ANRE dădeau asigurări că este o măsură temporară care nu va afecta prețurile la vânzarea cu amănuntul. Acum însă majoritatea stațiilor PECO din Chișinău au afișat prețuri noi.

Astfel, benzina s-a scumpit cu 9 bănuți, iar șoferii vor trebui să achite 20 de lei și 40 de bani pentru un litru. 

La moment, motorina este vândută la prețul vechi de 16 lei și 50 de bani pentru un litru. Mai mult, unele stații PECO nici nu deservesc clienții.

Potrivit reprezentanților ANRE, ultimele decizii ale Consiliului de Administrare nu au afectat nicidecum prețurile la carburanți. 

Astfel, reglementatorul le-a cerut acestor companii să explice în mod de urgență care sunt motivele ce au dus la creșterea tarifelor.

„Dacă se va atesta că aceste companii petroliere au admis unele încălcări, desigur că vor fi sancționate conform legii”, a declarat Galina Sanduța de la serviciul de presă al ANRE.

Experții avertizează însă că aceste scumpiri nu sunt ultimele, iar în următoarele zile ar putea fi schimbate și prețurile la motorină.

„Republica Moldova este unica țară în lume, unde prețurile la produsele petroliere s-au ridicat de 14 ori. Este ceva de neconceput. Eu nu exclud faptul că este o înțelegere de cartel. 

Vor mai crește în continuare prețurile? Cred că da, vor crește, chiar dacă costurile vor ajunge la 20 de dolari pentru un baril, la noi oricum vor fi prețurile în creștere”, a spus Gheorghii Costandachi, expert economic.

Vineri, 16 iulie, ANRE a modificat tarifele la vânzarea angro la benzină, motorină și gaz lichefiat. 

Potrivit deciziei aprobate de către instituția de reglementare în energetică, marja de vânzare a benzinei și a motorinei a fost ridicată cu aproximativ 380 de lei pentru o tonă, iar pentru gazul lichefiat – cu aproximativ 150 de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării