main logo
899

Prețurile la apartamente s-au oprit din creștere: Sunt stabile de trei luni

Prețurile la apartamente vechi și noi s-au oprit din creștere și se mențin stabile pentru a treia lună consecutiv (mai-iulie), potrivit ultimelor date ale Bursei Imobiliare Lara.

Prețurile la apartamente s-au oprit din creștere: Stabile de trei luniFoto: realitatea.md

Prețul mediu la apartamentele vechi a fost în luna iulie de 670 de euro metrul pătrat. Cele mai scumpe locuințe sunt cele cu o odaie din sectorul Centru al Capitalei – 928 de euro metrul pătrat, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

La Râșcani metrul pătrat a costat 873 de euro. Iar cele mai ieftine apartamente sunt la Otovasca – 698 de euro.

Prețul apartamentelor cu două odăi a variat de la 638 la 835 de euro metrul pătrat, iar cele cu trei și patru camere – 478-585 de euro metrul pătrat.

În ceea ce privește apartamentele noi, prețul mediu a fost în luna iulie de 805 euro metrul pătrat. La fel ca și în cazul apartamentelor vechi, cele mai scumpe sunt în Centrul Capitalei – 1.080 de euro metrul pătrat, urmate de cele de la Râșcani – 936 de euro, Botanica și Buiucani – 819 euro. Iar cele mai ieftine locuințe sunt cele de la Otovasca – 538 de euro metrul pătrat.

Experții imobiliari sunt de părere că temperarea ritmului de creștere a prețurilor la apartamente e o tendință pe termen scurt, iar în toamnă ne-am putea aștepta la reluarea scumpirii locuințelor.

Pe termen lung, numărul tranzacțiilor imobiliare va fi mare în municipiul Chișinău, unde vor avea loc multe procurări de apartamente în scopuri investiționale. În Republica Moldova, piața imobiliară se concentrează exclusiv în municipiul Chișinău. În afara Capitalei, practic, piață imobiliară nu există.

Stagnarea prețurilor la apartamente se explică și prin diminuarea achiziției locuințelor cu ajutorul creditelor imobiliare, care în luna iunie curent au însumat 301 milioane de lei. Cauza reducerii creditelor se datorează majorării dobânzilor. Rata media a crescut cu 50%, la 9,3%.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării