main logo
602

Prețurile alimentelor în 2021, la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

Prețurile alimentelor la nivel mondial au crescut în medie, în 2021, cu 28% față de anul anterior, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.

Prețurile alimentelor, la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 aniFoto: diez.md

Indicele prețurilor au scăzut în decembrie, după patru creșteri lunare consecutive, dar au urcat cu 28% în 2021, atingând cel mai ridicat nivel mediu din 2011 încoace, a anunțat agenția ONU pentru alimentație, citată de Reuters.

Pentru întregul an 2021, indicele de referință a înregistrat o medie de 125,7 puncte, în creștere cu 28,1% față de 2020 și cel mai ridicat nivel de la 131,9, în 2011, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Indicele lunar a atins maximele din ultimii zece ani, reflectând scăderea recoltelor și cererea puternică din ultimul an.

Cu excepția produselor lactate, prețurile tuturor categoriilor din indicele prețurilor la alimente au scăzut în decembrie, uleiurile vegetale și zahărul scăzând semnificativ, a precizat agenția.

Cu toate acestea, toate categoriile au înregistrat creșteri puternice față de 2021, a adăugat aceasta.

Prețurile mai mari la alimente au contribuit, de asemenea, la o creștere a inflației, pe măsură ce activitatea economică se redresează în urma crizei coronariene.

FAO a avertizat că majorarea costurilor alimentelor în țările dependente de importuri pune în pericol populațiile mai sărace.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării