main logo
1748

Prețuri majorate la carburanți. Platforma DA: Implicare a politicului

Platforma Demnitate și Adevăr a intrat în posesia unui raport elaborat de Consiliul Concurenţei cu privire la preţurile la produsele petroliere.

Prețuri majorate la carburanți. Platforma DA: Implicare a politiculuiFoto: știri.md

Potrivit documentului, în urma anchetei care a vizat perioada 2019-2021, Consiliul Concurenţei a constatat că procesul formării preţurilor la benzină şi motorină a fost influenţat de avaritatea companiilor petroliere şi implicarea excesivă a politicului. Declaraţiile au fost făcute de Andrei Năstase, liderul Platformei DA, la o conferință de presă, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Alexandru Slusari, vicepreşedinte al Platformei DA, a menţionat că raportul confirmă suspiciunile că piaţa produselor petroliere nu este transparentă şi că funcţionează în baza acordurilor de cartel şi sub influenţa factorului politic. 

„În perioada investigată, întreprinderile au modificat preţurile pentru acelaşi sortiment de produse în aceeaşi perioadă şi în acelaşi cuantum, de circa 10 ori. 

Această practică în materie de preţ la produsele petroliere principale şi a gazului lichefiat s-a realizat în scopul menţinerii cotelor pe piaţă şi de a controla piaţa”, a citat deputatul din raport.

Alexandru Slusari a mai spus că întreprinderile investigate au renunţat să se comporte independent, autonom în scopul asigurării unei poziţii favorabile pe piaţă şi a evitării concurenţei reale. 

Modificările de preţ cu aceeaşi valoare şi în aceeaşi perioadă de timp, 15 mai 2019-18 ianuarie 2021, nu pot fi explicate din punct de vedere al determinării preţurilor barometrului de piaţă. 

„Atunci când o întreprindere majorează preţul urmare a creşterii costurilor, altele, care se confruntă cu aceleaşi majorări de costuri, îi urmează exemplul. 

În urma analizei realizate de Consiliul Concurenţei, se constată că cele mai mute decizii de modificare a preţurilor cu aceeaşi valoare nu au la bază o justificare economică concludentă”, se mai arată în raport.

Platforma DA cere finalizarea urgentă a anchetei pe subiectul acordurilor de cartel pe piaţa petrolieră, precum şi micşorarea preţurilor la benzină şi motorină. În caz contrar, va organiza proteste.

Mai multe stații PECO au afișat ieri și astăzi prețuri mai mari la unele tipuri de carburanți. De exemplu, un litru de benzină cu cifra octanică 95 ajunge să coste 20 de lei, un litru de benzină cu cifra octanică 98 costă 20,80 lei. 

La alte companii petroliere, prețul la benzina cu cifra octanică 95 rămâne 19,25 lei, iar cu cifra octanică 98 – 20,29 lei. Prețurile la motorină și la gazul lichefiat au rămas, deocamdată, aceleași.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării