main logo
5038

Prețuri majorate: Explicații privind noua scumpire a carburanților în R. Moldova

Benzina, motorina și gazul petrolier lichefiat s-au scumpit considerabil, noaptea trecută, la benzinăriile companiei Petrom Moldova, iar în câteva zile și celelalte rețele de benzinării vor opera majorări.

Prețuri majorate: Explicații privind noua scumpire a carburanțilorFoto: știri.md

În cazul benzinei majorarea este cu un leu și 60 de bani, adică cu circa 10%. Acum un litru de A 95 (cea mai populară benzină) costă 17 lei și 75 de bani, față de 16 lei și 15 bani, cât costa ieri, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

De vină sunt accizele mai mari și scumpirea petrolului

Motorina s-a scumpit cu un leu și 10 bani (8,1%), de la 13.55 la 14,45 lei/litrul. Și prețul gazului lichefiat a crescut cu 60 de bani (6,3%), până la 10 lei și 12 bani.

Tendința de majorare prețurilor la carburanți a început acum o lună. La mijlocul lunii decembrie atât benzina, cât și motorina s-au scumpit cu aproximativ 50 de bani, iar anul s-a încheiat cu încă o scumpire neesențiaă – de 1-2%.

Se întâmplă după o perioadă în care barilul de petrol marca Brend a crescut în preț, din toamnă și până acum, cu mai bine de 25 la sută. Scumpirile curente sunt cauzate și de majorarea accizelor la importul carburanților cu 9%, începând cu 1 ianuarie 2021.

Deși aceasta este a doua scumpire în decurs de o lună și prima din acest an, suntem departe de nivelul-record. Amintim că cel mai scump carburanții au ajuns să coste în vara anului 2018. Atunci litrul de benzină A95 era vândut la preț de aproape 20 de lei, în timp ce motorina cu aproape 18 lei.

Calculațe în valută, cele mai mari prețuri au fost înregistrate în vara anului 2008, când un litru de benzină costa mai mult de 1,5 dolari, iar de motorină - circa 1,35 dolari, în timp ce accizele erau atunci de 8-9 ori mai mici decât în prezent.

Ca și în toată lumea, carburanții s-au ieftinit treptat începând cu luna martie, anul trecut, ca și consecință a coronacrizei ce a dus la prăbușirea cotațiilor la petrol.

O scumpire inevitabilă

Amintim că 10 zile în urmă Consiliul Concurenței anunța că scumpirile la benzină, motorină și gazul lichefiat sunt inevitabile, în condiţiile în care ţara noastră este un importator net de produse petroliere şi este nemijlocit influențată de evoluțiile la nivel internațional.

"Astfel, în luna decembrie a. 2020 prețul mediu de import a produselor petroliere principale a fost cu până la 15% mai mare decât în luna precedentă. Prin urmare, după o perioadă de câteva luni de stabilitate relativă a prețurilor cu amănuntul, în decembrie a. 2020 prețul la pompă a benzinei și motorinei a crescut în medie cu 4,4%, iar a gazului lichefiat - cu 6,9%", susținea Consiliul Concurenței.

Instituţia menționa că în statele vecine, România și Ucraina, creșterea prețurilor cu amănuntul la benzină și motorină a constituit deja în medie 10-11% în ultimele 3 luni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării