main logo
4910

Prețul petrolului crește: Risc de noi scumpiri la carburanți în Moldova

Preţul petrolului marca Brent, cu livrare în luna august, crește pentru a opta zi consecutiv, ajungând la pragul de 71 de dolari pe baril, cel mai mare din martie din acest an.

Prețul petrolului crește: Risc de noi scumpiri la carburanți în MoldovaFoto: știri.md

Doar în ultimele două zile prețurile petrolului au crescut cu circa 3%, iar în ultimele opt zile cu circa 10%, iar astăzi au fost perioade când a trecut și de 71,20 dolari prețul unui baril, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Saltul prețurilor la țiței se datorează așteptărilor pentru o cerere tot mai mare de combustibil în timpul sezonului de vară din Statele Unite, scrie Reuters.

De asemenea prețurile cresc și ca urmare a datelor pozitive din China, unde activitatea de producere a crescut cel mai rapid anul acesta, în luna mai. 

„Prețurile petrolului cresc astăzi, pe măsură ce piața devine din ce în ce mai încrezătoare că cererea ajunge la sfârșitul tunelului de recuperare, cu indicații puternice de utilizare la nivel global, din Statele Unite până în China”, a declarat Louise Dickson, analist al piețelor petroliere la Rystad Energy, citat de Reuters.

Câștigurile de preț au fost, totuși, limitate de așteptările că o producție mai mare va atinge piața.

Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) și aliații săi, cunoscută sub numele de OPEC +, sunt de acord să continue o reducere lentă a bordurilor de aprovizionare la întâlnirea de marți, au declarat surse OPEC, deoarece producătorii echilibrează recuperarea cererii preconizată cu o posibilă creștere a producției iraniene.

OPEC + a decis, în aprilie, să returneze pe piață 2,1 milioane de barili pe zi (bpd) din mai până în iulie, anticipând creșterea cererii globale în ciuda numărului foarte mare de cazuri de coronavirus din India, al treilea cel mai mare consumator de petrol din lume.

Majorarea prețurilor la petrol poate avea ca efect o creștere și a prețului la produsele petroliere, în decurs de o lună de zile, inclusiv în Republica Moldova. 

Ultima majorare a avut loc două săptămâni în urmă. Menționăm că Republica Moldova importă benzina și motorina în special din România.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării