main logo
443

Prețul petrolului a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele 7 săptămâni

Prețul petrolului a atins marți, 17 mai, la cel mai mare nivel din ultimele șapte săptămâni, susținut de eforturile continue ale Uniunii Europene pentru interzicerea importurilor de țiței din Rusia și speranțele de relaxarea treptată a regulilor de izolare din China.

Prețul petrolului a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele 7 săptămâniFoto: Imagine simbol

Astfel marți, 17 mai, țițeiul Brent a urcat până la 115,14 dolari, cel mai mare din 28 martie, dar ulterior și-a mai revenit, dar se menține de 113-114 dolari pentru un baril, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Principalul motor al creșterii prețurilor

Analiștii internaționali susțin că prețurile petrolului au crescut, deoarece relaxarea treptată a regulilor de izolare din China a reaprins speranța că achizițiile din Asia de Est vor avea o creștere puternică în lunile de vară.

În timp ce Uniunea Europeană încă nu a oficializat un acord privind embargoul la petrolul rusesc și derivatele sale. Se pare că singura țară din UE care încă se opune interzicerii petrolului rusesc este Ungaria. 

Țara a declarat că va avea nevoie de până la 750 de milioane de euro (820 de milioane de dolari) pentru a-și moderniza rafinăria și infrastructura pentru a putea elimina treptat importurile de țiței din Rusia.

Dacă UE va putea convinge Ungaria să se alăture sancțiunilor, prețurile vor crește probabil și mai mult. Unii diplomați indică acum un summit din 30-31 mai ca fiind momentul pentru un acord privind interzicerea treptată a petrolului rusesc.

Cu Libia din nou în pragul războiului civil, subproducția OPEC+ și Africa de Vest care continuă să se lupte cu întreruperile, embargoul UE devine principalul motor al creșterii prețurilor, scrie oilprice.com.

Arabia Saudită va majora producția abia în 2027

Este adevărat că Arabia Saudită promite o majorare a producției de țiței la peste 13 milioane b/zi, dar aceasta va fi abia la începutul anului 2027, cu creșteri provenind din noile proiecte Aramco și din Zona Neutră pe care guvernul saudit o dezvoltă împreună cu Kuweit.

Pe de altă parte stocurile de țiței din Rezerva Strategică de Petrol din SUA au scăzut la cel mai scăzut nivel din 1987. Ele au înregistrat o scădere de 5 milioane de barili săptămânal în săptămâna încheiată pe 13 mai, la un total de 538 de milioane de barili.

Toate acestea se reflectă în final în prețuri mai mari la pompă. Astfel deficitul de motorină din regiune, ca urmare a războiului din Ucraina se amplifică. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării