main logo
721

Premieră: Prune produse în Găgăuzia au fost exportate în UE

Prunele în stare proaspătă produse în UTA Gagauz-Yeri au fost exportate, anul acesta, pentru prima dată, în Olanda.

Premieră: Prune produse în Găgăuzia au fost exportate în UEFoto: moldpres

Compania producătoare este certificată conform standardelor GLOBALG.A.P, comunică Știri.md cu referire la Moldpres.

Compania din Găgăuzia produce diferite soiuri de prune. Acum doi ani, datorită suportului Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID APM), aceasta a devenit prima întreprindere agricolă din regiune dotată cu o linie de ambalare a prunelor și strugurilor, care îi permite să sorteze și să calibreze fructele conform cerințelor cumpărătorilor.

Vera Iabanji, directoarea companiei, susține că de regulă prunele în stare proaspătă erau comercializate în țările CSI. ”În anul curent am încercat să diversificăm piața de export și ne dorim să ne extindem prezența și în alte state ale EU, nu doar cu prune, ci și cu strugurii noștri. 

Datorită tehnologiilor moderne de producere și post recoltă implementate în gospodărie și deținerii certificatului internațional pentru confirmarea inofensivității fructelor, am putut livra prune conform cerințelor cumpărătorilor. Totodată, am convenit cu compania importatoare din Olanda să expediem pentru testare struguri de masă de soiul Codreanca”, a spus Iabanji.

Conform datelor oficiale, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 23 de mii de hectare cu prun, dintre care 700 ha în UTA Găgăuzia. Moldova produce anual  circa 90 mii tone de prune. 

În 2019, grație eforturilor proiectului USAID APM, prunele moldovenești au început să fie exportate pe piețe noi din UE cum ar fi Germania, Austria, Franța. 

În 2020 prunele exportate în UE au constituit peste 50 la sută din valoarea totală a  prunelor comercializate pe piața externă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării