14 ianuarie, 06:33
805
2

Premier Energy intră pe piața liberalizată de energie a Moldovei

14 ianuarie, 06:33
805
2

Grupul Premier Energy, controlat de milionarul ceh Jiří Šmejc prin intermediul unui vehicul investițional din Cipru, a creat o întreprindere ce va activa pe piața liberalizată a energiei electrice din Republica Moldova.

Premier Energy intră pe piața liberalizată de energie a Moldovei

E vorba de Navitas Energy SRL, fondată la începutul lunii decembrie 2020 de firma Joseco Holding Co. Limited din Cipru și care are scopul de a oferi energie electrică la un preț competitiv, inițial clienților mari, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Veronica Moraru, manager pentru Comunicare şi relaţii externe la Premier Energy, a declarat pentru Mold-Street.com că Navitas a obținut la sfârșitul lunii decembrie 2020, licență de furnizare, emisă de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Totodată ea a precizat că "în prezent compania îşi gestionează toate aspectele funcționale și va fi operațională în câteva săptămâni".

"Piața energiei electrice din Republica Moldova a fost, în mod istoric, puternic influențată de elitele politice şi anumite grupuri de interese, atât din Moldova (de pe malul drept și stâng al Nistrului), cât și din Ucraina. Navitas are scopul şi îşi propune să intre în acest domeniu într-un mod transparent și cu forțele proprii să încerce să realizeze economii în costul energiei electrice pentru consumatorii săi, aşa cum au făcut-o întreprinderile Premier Energy de-a lungul activității sale în țara noastră", a declarat Veronica Moraru, manager pentru Comunicare şi relaţii externe la Premier Energy.

Menţionăm că piața energiei electrice din Republica Moldova este în proces de liberalizare şi deja circa 40 de companii au licenţă de furnizare, inclusiv cei doi mari operatori: Premier Energy SRL şi Furnizarea Energiei Electrice Nord SA, care sunt furnizori universali şi care, în contextul obligaţiilor de serviciu public sunt desemnaţi să asigure serviciul universal consumatorilor casnici şi societăţilor comerciale mici.

Pe piaţă sunt active şi patru companii de furnizare mai mici, care deja fac concurenţă celor doi operatori mai mari. De exemplu Furnizare Energie SRL, cu 50% capital ucrainean a ajuns la o cotă de 9% din piaţă.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter