main logo
583

Prelungirea termenului de plată a TVA unui exportator de miez de nucă

Ministerul Economiei și Infrastructurii propune includerea a încă două companii în Lista agenților economici cu drept de prelungire a termenului de plată a TVA și a taxei vamale, pentru perioada ciclului de producere.

Prelungirea termenului de plată a TVA unui exportator de miez de nucăPrelungirea termenului de plată a TVA unui exportator de miez de nucă

Aceasta cu condiția să nu depășească mai mult de 180 de zile, la materia primă, materialele, accesoriile, ambalajul primar și articolele de completare importate pentru fabricarea în exclusivitate a mărfurilor destinate exportului, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com

E vorba de Iraid-Sor SRL şi Euro-Alco SRL. Ministerul îşi argumentează propunerea prin faptul că aceşti agenții economici au fost selectații de către Comisia interdepartamentală instituită de Ministerul Economiei și Infrastructurii, din care fac parte reprezentanții ai Ministerului Finanțelor, Serviciului Vamal, Serviciului Fiscal de Stat și Camerei de Comerț și Industrie.

Cine poate beneficia

Agenții economici incluși în această listă pot beneficia de prelungirea termenului de plată a TVA și taxei vamale. pentru perioada ciclului de producere, dar nu mai mult de 180 de zile, la materia primă, materialele, accesoriile, ambalajul primar şi articolele de completare importate pentru fabricarea în exclusivitate a mărfurilor destinate exportului.

Potrivit exigenţelor stabilite de Guvern, pentru a beneficia de includerea în Lista agenţilor economici cu drept de prelungire, este necesar să corespundă cumulativ următoarelor condiţii: a) să fie producători de mărfuri destinate exportului şi să dispună de capacităţi de producţie necesare fabricării acestora; b) ciclul de producere a mărfurilor pentru care se solicită prelungirea termenului de plată a TVA şi a taxei vamale să nu depăşească 180 de zile; c) să nu aibă datorii faţă de bugetul public naţional.

În acelaşi timp, Centrul Naţional Anticorupţie susţine în raportul de expertiză anticorupţie a proiectului propus de MEI că cele două companii "nu întrunesc în totalitate condiţiile cumulative prevăzute în Hotărârea Guvernului nr.146/2014".

CNA a găsit datorii la buget

Astfel CNA susţine că datoriile întreprinderii Iraid-Sor SRL, față de bugetul public național la moment sunt de 2.301,97 lei, iar ale întreprinderii Euro-Alco SRL - de 32,07 lei, "ceea ce atestă neîntrunirea condiţiilor de beneficiere de către agenţii economici menţionaţi a facilităţilor respective".

„Pe cale de consecință, aprobarea proiectului în redacţia propusă poate determina apariția riscurilor de corupție aferente proceselor reglementate prin depăşirea limitelor cadrului normativ şi prejudicierea interesului public", susţine CNA.

Hussain Naser, unul din asociaţii firmei Iraid-Sor SRL (unul dintre cei mai mari exportatori de miez de nucă) s-a arătat surprins de informaţia că ar avea datorii la buget.

„Cred că este o eroare! Nu avem datorii la buget. Noi am importat multe utilaje pentru a dezvolta afacerea şi am achitat toate taxele la timp. Aceasta se poate verifica la Fisc", a declarat Naser. Într-adevăr, datele Fiscului arată că firma nu ar avea restanţe la buget. 

Şi mai curioasă este datoria de 32 de lei a companiei Euro-Alco.

De notat că în prezent în lista cu pricina sunt doar 32 de companii, deşi de această facilitate ar putea beneficia circa 1450 de agenți economici producători de mărfuri autohtone au efectuat exporturi.

Motivul invocat de MEI pentru că lista este atât de mică este faptul că ceilalți nu cunosc despre această facililtate.

„Trebuie să promovăm facilitățile oferite de stat, pentru ca mediul de afaceri să-și dezvolte eficient afacerea. Voi susține personal informarea antreprenorilor și includerea lor într-o listă mare, extinsă, a beneficiarilor cu drept de prelungire a termenului de plată a TVA şi a taxei vamale, la materia primă, pentru fabricarea în exclusivitate a mărfurilor destinate exportului", susţinea anterior ministrul Chiril Gaburici.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării