main logo
481

Prejudiciu de 126 milioane de lei: Membrii Băncii Sociale, în judecată

Cauza penală de învinuire a membrilor Consiliului de administrare al Băncii Sociale și altor persoane terțe, pentru încălcare intenționată a regulilor de creditare în circumstanțe agravante a fost remisă în instanța de judecată pentru examinare.

Prejudiciu de 126 milioane de lei: Membrii Băncii Sociale, în judecatăPrejudiciu de 126 milioane de lei: Membrii Băncii Sociale, în judecată

Potrivit Procuraturii Anticorupție, în perioada anului 2013, un grup de persoane din conducerea Băncii Sociale, acționând în interese proprii, dar și a societății pe care o reprezentau, urmărind scopul principal de asigurare a continuității funcționării societății ca instituție financiară, pentru finalizarea procesului de înstrăinare concertată a acțiunilor deținute unor terțe persoane și implicit, a scopului de obținere a beneficiilor proprii, au elaborat și realizat o schemă infracțională de redresare artificială a situației financiare a instituției, constată prin actele Băncii Naționale a Moldovei, prin încălcarea intenționată a reglementărilor interne ale procesului de creditare, dar și instituite prin actele normative, transmite Știri.md

Totodată, potrivit materialelor cauzei penale, membrii Consiliului unanim și ilegal au decis acordarea unei companii, un credit integral în mărime de 68.000.000 lei, pentru utilizarea în scopul procurării de către compania respectivă a terenurilor și imobilele fabricii, amplasate în mun. Chișinău, ipotecate în favoarea băncii de către o altă companie, la un preț artificial majorat, pentru a fi suficient la acoperirea unui număr cât mai mare de credite neperformante acordate anterior ultimei.

Procurorii spun că, în perioada ulterioară, compania practic nu a efectuat careva plăți pentru rambursarea creditului acordat, fiind stinsă doar o parte a creditului în rezultatul vânzării de către bancă a bunurilor ipotecate (gajate) cu suma de 28 114 249,86 lei, fapt prin care a fost cauzat băncii un prejudiciu în proporții deosebit de mari în sumă de 48 800 773,14 lei.

„Acțiunile descrise au avut loc concomitent cu eliberarea în aceleași condiții a unui alt credit în sumă de 52 000 000 lei unei alte companii, pentru utilizarea în scopul procurării unui utilaj pentru producerea sticlei cu fider, care de facto nu exista, de la o altă companie implicată și în primul caz. Prin urmare, mimarea procesului de acordare a creditului bancar companiei a avut drept scop, ca mijloacele financiare încasate de către compania de la care s-a achiziționat sticla de fider, să fie direcționate pentru stingerea unor credite acordate anterior de instituția financiară altor două companii: (1) suma de 38 305 232; (2)suma de 8 419 017 lei, dar și însăși companiei – suma de 5.275.751 lei. Ulterior însă, compania ce a primit creditul nu a efectuat careva plăți pentru rambursarea acestuia, fiind cauzat băncii un prejudiciu în proporții deosebit de mari în sumă de 66 873 116 lei.
Mai mult decât atât, în scopul de a remunera gestionarul de facto al companiilor, pentru participarea la comiterea acțiunilor ilegale descrise mai sus, i-a fost acordat un credit cu încălcarea regulilor de creditare în sumă de 10 000 000 lei, pe un termen de 12 luni, cu o dobândă de 15% anual, precum că pentru completarea mijloacelor circulante. Sumă însușită și utilizată prin intermediul companiilor controlate de el, fără a rambursa careva sume băncii, cauzând băncii prejudicii în proporții deosebit de mari în valoare totală de 11.195.834,55 lei”, se mai spune în comunicat.

Astfel, prin acțiunile intenționate, prin acordarea creditelor, cu încălcarea intenționată a regulilor de creditare și normelor de prudență financiară, a fost cauzate instituției financiare, daune în proporţii deosebit de mari în valoare totală de 126 869 723,69 lei.

Prin urmare, statut de inculpat au 6 persoane. Printre aceștia se numără: președintele Consiliului de administrare al Băncii, vicepreședintele Consiliului de administrare al Băncii, trei membri ai Consiliului de administrare al Băncii, cât și administratorul companiei ce a beneficiat de credit.

De menționat, că procurorii pe parcursul urmăririi penale au aplicat sechestre pe bunurile învinuiților în sumă totală de 3.208.854 lei.

Culpabili riscă amendă de până la 167.500 de lei sau închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării