main logo
874

Precizările MEI privind privatizarea Portului Internațional Giurgiulești

Ministerul Economiei a venit cu o reacție după ce Platforma DA a declarat că Agenția Proprietăți Publice a admis preluarea contra a 1.000 de euro a Portului Giurgiulești.

Precizările MEI privind privatizarea Portului Internațional GiurgiuleștiFoto: știri.md

Într-un comunicat remis presei, Ministerul Economiei menționează că acordul de Investiții „Cu privire la Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti"” a fost încheiat la 24 decembrie 2004 între Guvernul Republicii Moldova și investitorii „AZPETROL”SRL (în prezent – „Bemol Retail” SRL ), „AZERTRANS”SRL (în prezent - „Danube Logistics” SRL), „AZPETROL REFINERY” SRL (în prezent - Bemol Refinery SRL), transmite Știri.md.

Instituția menționează că, conform Acordului de Investiții și actelor normative menționate, Portul și terenul de amplasare aparțin Republicii Moldova, iar funcția de administrare operațională a activității în Port i-a revenit „Danube Logistics” SRL, care are calitatea de Investitor General și operator al Portului (entitate juridică înregistrată în Republica Moldova) și care are dreptul de a amenaja, a administra şi a exploata teritoriul Portului Internaţional, inclusiv terminalul petrolier, terminalul de mărfuri, obiectivele auxiliare respective, precum şi de a crea, a deţine în proprietate şi a exploata infrastructura, în limitele Portului.

"Potrivit informației prezentate de către BERD, începând cu 7 mai 2021, Instituția financiară a devenit unicul beneficiar final al „Danube Logistics” SRL, operatorul Portului Internaţional Liber „Giurgiulești”, tranzacția în acest sens fiind realizată în afara RM.

În context, MEI menționează că în raporturile juridice dintre Guvernul RM și investitorul general „Danube Logistics” SRL (persoană juridică, rezidentă a RM, al cărui beneficiar final a devenit BERD, începând cu 7 mai curent), nu au intervenit careva modificări ce lezează drepturile de proprietate ale statului asupra Portului și terenului de amplasare", mai scrie în comunicat.

Amintim că Platforma DA a acuzat Agenția Proprietăți Publice (APP) că vinde proprietățile statului „pe doi bani”. De cealaltă parte, APP a precizat că Portul Internațional Liber Giurgiulești nu se regăsește printre entitățile expres indicate și nu se află în administrarea APP.

Amintim că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat că a achiziționat în totalitate capitalul grupului de companii Danube Logistics (Danube Logistics Group), la 7 mai 2021. În aceste condiții, BERD a devenit unicul beneficiar efectiv al Danube Logistics SRL, operatorul Portului Internaţional Liber Giurgiulești.

Citește și: Protest la Agenția Proprietății Publice: Ei cred că pot fura continuu

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării