148
0
Precizarea făcută de BNM privind agenții economici transnistreni
148
0

Potrivit viceguvernatorului BNM, Ion Sturzu a menționat că există o deschidere maximă din partea băncilor licențiate de la Chișinău de a conlucra cu agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană.

Foto: Știri.md

Despre aceasta el a menționat la întrevederea subgrupurilor de lucru desfășurată luni, 16 septembrie 2019, la sediul Misiunii OSCE din Tiraspol, transmite Știri.md.

Oficialul BNM a mai precizat că băncile își tratează clienții în mod echitabil, iar singura condiție impusă este respectarea legislației.

 „Republica Moldova se aliniază cerințelor internaționale de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului. Astfel, în anul 2018, a intrat în vigoare Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, conform căreia clienții băncilor trebuie să fie transparenți în realizarea tranzacțiilor. Agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, și-au exprimat acordul cu aceste cerințe atunci când au depus cereri la bănci pentru a deschide conturi”, a subliniat Ion Sturzu.

 Ținând cont că BNM, conform legii, „licențiază, supraveghează și reglementează activitatea instituțiilor financiare”, pentru deschiderea conturilor în băncile licențiate din Republica Moldova nu este necesară vreo permisiune din partea altor instituții, inclusiv din regiunea transnistreană.

Viceguvernatorul BNM a mai precizat la întrevederea de la Tiraspol că informația referitoare la cele 420 de persoane juridice din stângă a Nistrului, care dețin conturi bancare în Republica Moldova, nu poate fi dezvăluită, deoarece, conform legii, aceasta a fost obținută de la băncile comerciale și poate fi utilizată doar în scop de supraveghere.  

Urmare informațiilor prezentate de  băncile licențiate, de la începutul anului curent, au fost blocate conturile a 67 de agenți economici, dintre care numai doi din regiunea transnistreană. 

Motivul a fost activitatea netransparentă, nejustificarea provenienței banilor și prezentarea unor informații eronate.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter