main logo
899

PPDA: R. Moldova trebuie să negocieze cu Gazprom. Riscăm scumpiri mari

Platforma DA susține că Republica Moldova trebuie să participe urgent la negocieri cu Gazprom, întrucât riscăm să avem cele mai mari scumpiri la gaz din ultimii 10 ani.

PPDA: R. Moldova trebuie să negocieze cu Gazprom. Riscăm scumpiri mariFoto: deschide.md

Într-un comunicat, Platforma DA menționează că guvernarea este obligată să participe la negocieri cu Gazprom, deoarece peste 35% din acțiunile Moldova Gaz aparțin Guvernului. Astfel, în urma unor negocieri bilaterale poate fi prevenită explozia prețului la gaze și creșterea tarifelor la agentul termic, transmite Știri.md.

Platforma DA mai susține că la masa negocierilor trebuie adusă în discuție și datoria de aproximativ 7 miliarde de dolari a Transnistriei pentru gaz.

"Formațiunea noastră consideră că demnitarii implicați în negocieri trebuie să aibă, de această data, în cadrul tratativelor cu partea rusă, o poziție verticală, și nu una aflată în subordine, așa cum s-a întâmplat în perioada guvernării lui Dodon.

Totodată, Platforma DA solicită ca guvernarea să întreprindă măsuri social-economice imediate, menite să prevină consecințele majorării tarifelor la gaze pentru cetățenii de rând și agenții economici și propune următorii pași concreți în acest sens:

1. Micșorarea temporară a cotei TVA pentru comercializarea gazelor de la 8% la 0% și reflectarea obligatorie a acestei micșorări în tariful aprobat de ANRE;

2. Compensarea familiilor social vulnerabile cu venituri sub minimum de existență, cu cel puțin 30% din valoarea gazelor consumate în perioada rece a anului. În acest context, miza este suportul financiar al partenerilor externi, care sunt gata să acorde Moldovei un sprijin fără precedent;

3. Efectuarea unui audit specializat rapid la Moldova Gaz în privința formării tarifului la gazele naturale și excluderea din formulă a tuturor cheltuielilor inoportune;

4. Conjugarea eforturilor autorităților statale și ale sectorului privat în vederea majorării volumului energiei electrice și termice din sursele alternative, fără utilizarea gazelor naturale;

5. Finalizarea promptă, după întârzierea enormă a construcției gazoductului Iași – Chișinău, cu construirea rezervoarelor la hotar cu România, în care să fie acumulate rezervele de gaz", comunică Platforma DA.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării