main logo
1133

PPDA: Măsurile de urgență pe care statul trebuie să le ia după epidemie

După combaterea pandemiei, prioritară este identificarea urgentă a surselor de supravieţuire pentru cetăţenii și antreprenorii Republicii Moldova, menționează vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, pe pagina sa de Facebook.

PPDA: Măsurile de urgență pe care statul trebuie să le ia după epidemieFoto: știri.md

Potrivit Platfomei DA, una din măsurile de urgență, pe care statul ar trebui să le propună în zilele imediat următoare, cu aplicare în următoarea lună, ar fi rectificarea cardinală a bugetului, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Alexandru Slusari menționează că e nevoie să se renunțe la mai multe investiții capitale, în primul rând la investiții în domeniul administrației publice centrale, unde trebuie să rămână bani alocaţi pentru strictul necesar (salarii și pensii. 

La fel, se cere solicitarea imediată a sprijinului financiar din partea partenerilor externi și majorarea volumului împrumuturilor de la băncile comerciale de către Ministerul Finanțelor și dublarea salariilor medicilor și ale întregului personal medical și majorarea substanțială a resurselor financiare alocate pentru procurarea echipamentelor de protecție. 

Resurse sunt necesare și pentru finanțarea parțială a șomajului tehnic impus salariaților, precum și a sistării activităţii comercianților mici, intervenită în urma închiderii piețelor. 

Pe lista propunerilor este și amânarea achitării contribuțiilor sociale și medicale, precum și a TVA pentru întreprinderile din domeniile HoReCa, comerțul cu produse nealimentare și industria conexă, industria ușoară, industria din ZEL, agricultură, turism, aviație etc. pentru minimum 6 luni.

Alexandru Slusari trece pe lista măsurilor urgente și introducerea moratoriului la controalele de stat până la finele anului; necalcularea penalităților la achitarea serviciilor comunale pentru cel puțin 3 luni cu creditarea de stat a furnizorilor serviciilor respective şi negocierea Guvernului și BNM cu băncile comerciale privind reeșalonarea creditelor pentru agenți economici și populație pentru cel puțin 6 luni.

Măsurile respective au fost detaliat discutate cu mediu de afaceri şi vor urma și altele, aplicabile gradual, precizează vicepreședintele Platformei DA.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării