main logo
576

PPDA cere autorităților să analizeze opțiuni alternative gazului rusesc

Partidul Platforma DA îndeamnă autorităţile să analizeze opţiuni alternative livrării gazului rusesc în Moldova.

PPDA cere autorităților să analizeze opțiuni alternative gazului rusescFoto: agora.md

Potrivit agenţiei Infotag, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele formaţiunii, Andrei Năstase, a menţionat că "preţurile de achiziţie a gazelor naturale din Federaţia Rusă de către Republica Moldova sunt semnificativ mai mari decât cotaţiile mondiale", transmite Știri.md

"Preţul spot conform Hub-ului CEGH din Austria, cel mai apropiat de Moldova, a scăzut la $53 pentru o mie de metri cubi de gaze naturale, fiind de trei ori mai mic decât preţul la care Moldova procură acum gazele naturale de la "Gazprom". Explicaţiile "Moldovagaz", controlat de "Gazprom", nu sunt plauzibile", a spus Năstase.

Potrivit calculelor sale, "anul trecut, Republica Moldova a pierdut în acest fel circa $120 mil.".

"Ucraina a renunţat la livrarea gazelor din Federaţia Rusă încă în 2015 şi a început să procure gaze din Europa, inclusiv prin contracte spot. Tocmai acest sistem a determinat micşorarea treptată a preţurilor. Recent, pentru populaţie preţurile au fost reduse cu peste 21%. Alt exemplu este Bulgaria, care, în urma unor negocieri cu "Gazprom" şi declararea intenţiei de a trece la formula spot, a obţinut diminuarea preţurilor de achiziţie a gazelor naturale cu 40%", a subliniat Năstase.

El consideră că "subiectul aprovizionării Moldovei cu gaze ruseşti este unul cu conotaţie politico-electorală şi este folosit drept un instrument economic pentru susţinerea separatismului din stânga Nistrului".

"În acest context, cerem Guvernului să întreprindă măsuri de asigurare a Moldovei cu gaze naturale din surse alternative celor din Federaţia Rusă în baza contractelor spot, cu indicarea detaliilor privind politica de preţuri. Cerem informaţii despre situaţia construcţiei gazoductului Iaşi-Chişinău ca sursă alternativă de gaze naturale şi posibilitatea extinderii acestuia, precum şi despre termenul estimativ de dare în exploatare a gazoductului şi atingerii capacităţii sale maxime. Republica Moldova nu trebuie să mai fie vasala nimănui din cauza dependenţei excesive de sursele energetice unilaterale. Prea mulţi ani cetăţenii noştri au plătit preţuri exagerate la energia electrică şi combustibili, fiind ostatici ai politicilor de susţinere partizană a intereselor străine în RM", a menţionat Năstase.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării