main logo
929

Popșoi: Datoria față de Gazprom se apropie de PIB-ul anual al Moldovei

Datoria față de Gazprom depășește 7,7 miliarde de dolari. Această sumă se apropie de PIB-ul anual al Republicii Moldova, iar asumarea acestei datorii de către țara noastră ar duce la un faliment imediat.

Popșoi: Datoria față de Gazprom se apropie de PIB-ul anual al Moldovei

Despre aceasta susține deputatul PAS, Mihai Popșoi, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Declarațiile vin în contextul în care șeful Comisiei pentru relații externe a Consiliului Federației Ruse, Constantin Kosaciov, a îndemnat-o pe Maia Sandu, în postura de președintă a Republicii Moldova să-și asume datoria Transnistriei.

Potrivit lui Mihai Popșoi, din cele 7,7 miliarde de dolari, doar 0,7 miliarde reprezintă datoria Moldovagaz, iar restul sunt datoria Tiraspol-transgaz.

„Datoria acumulată de regiunea necontrolată din stânga Nistrului nu este datoria locuitorilor, căci ei achită facturile, ce-i drept la un preț mai mic.

Datoria nu este nici măcar a agenților economici, care tot achită, ce-i drept sub prețul de import al gazului. Aceasta e datoria așa-numitor autorități transnistrene (nerecunoscute de nimeni), care colectează banii de la consumatori, dar uită să-i transfere către Moldovagaz.

Acești bani au fost și sunt cheltuiți după bunul plac al regimului de la Tiraspol. Cum altfel aveau ei să posede mașini, afaceri și case de lux peste tot în lume?”, susține deputatul PAS.

Popșoi consideră că plătitorii de impozite din Federația Rusă tot ar trebui să se întrebe de ce compania de stat „Gazprom este atât de îngăduitoare cu regiunea transnistreană, lăsându-i să acumuleze datorii de $7 mlrd, bani ce puteau merge spre gazificarea multor sate și orașe din Rusia?”

Deputatul mai declară că datoria de fapt aparține companiei S.A. Moldovagaz, care nu mai aparține Moldovei.

„A ajuns în proprietatea Gazpromului, care deține 50% din acțiuni și mai are în gestiune cota de 14% a Tiraspol-transgaz. Conducerea S.A. Moldovagaz este numită și controlată de Gazprom.

Prin urmare, reprezentanții Gazprom de la conducerea S.A. Moldovagaz au decis să ofere regiunii transnistrene gaz gratuit, iar Moldova, care nu a avut nicio atribuție la această decizie, trebuie să-și asume datoria? Nici chiar așa, dle Kosaciov”, scrie deputatul PAS.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării