main logo
686

Popescu: 300 de milioane de dolari din partea SUA ne vor ajuta să avansăm

Vicepremierul Nicu Popescu susține că cele 300 de milioane de dolari din partea SUA, sprijin anunțat săptămâna trecută la Washington de către administratoarea USAID, Samantha Power, vor ajuta R. Moldova să avanseze în direcția dorită și să nu mai depindă energetic de Federația Rusă.

Popescu: 300 milioane de dolari din partea SUA ne vor ajuta să avansăm

Popescu accentuează că intenția SUA de a acorda un ajutor suplimentar de urgență Republicii Moldova vine drept urmare a discuțiilor purtate de către președinta Maia Sandu cu oficialii americani în cadrul vizitelor sale de anul trecut în Statele Unite, transmite Știri.md.

Finanțarea va include un sprijin bugetar direct de 80 de milioane de dolari prin care vor fi compensate prețurile foarte înalte din această iarnă la energia electrică. De asemenea, 135 de milioane de dolari vor merge către susținerea proiectelor de generare a energiei electrice pentru a putea diversifica actualele surse de obținere a electricității. Alte 85 de milioane de dolari vor ajuta la obținerea independenței energetice față de Rusia prin creșterea capacității de asigurare cu energie din surse alternative.

„Pe parcursul anului trecut, țara noastră a depus eforturi semnificative pentru a-și consolida independența energetică. Pentru prima dată în istorie, astăzi nu mai depindem doar de un singur furnizor – Federația Rusă, iar fondurile USAID ne vor ajuta să avansăm în direcția dorită, cea a securității energetice. 

Știm că nu suntem singuri și suntem bucuroși să avem parteneri și prieteni de încredere care ne ajută să depășim toate provocările, fapt reiterat și în cadrul întrevederii de săptămâna trecută de la Varșovia dintre președinta Maia Sandu și președintele SUA, Joe Biden”, a conchis Popescu.

Citește și: Criza energetică: SUA oferă milioane de dolari Moldovei și Ucrainei

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării