main logo
1553

Ploile recente au făcut ravagii: Mărturia fermierilor și zone afectate

Ploile din ultimele două zile au făcut ravagii în mai multe localităţi din Republica Moldova. În total au fost afectate peste 1.600 de hectare de terenuri agricole. Comisiile pentru situaţii excepţionale urmează să evalueze pagubele.

Ploile recente au făcut ravagii: Mărturia fermierilor și zone afectateColaj: știri.md

Vasile Ardeleanu din satul Orac, raionul Leova, are peste 200 de hectare de grâu, orz, porumb şi floarea soarelui, transmite Știri.md cu referire la tvr.md.

Agricultorul spera că, în acest an, va strânge o recoltă bogată, dar nu a fost să fie. Grindina de ieri i-a compromis roada de porumb şi floarea soarelui.

Vasile Ardeleanu, agricultor: „Am sperat anul acesta să luăm o roadă foarte bogată fiindcă am pus sămânţă de calitate, am investit de unde n-am avut şi cum am avut, fiindcă anul trecut am avut pierderi foarte mari, nu am avut un bob nimic. Speram să ieşim din datorii şi să acoperim şi pierderile de anul trecut.”

Potrivit agricultorului, anul trecut recolta de porumb a fost compromisă din cauza secetei, în acest an grindina i-a distrus practic plantaţia.

Potrivit agricultorului, pagubele se ridică la zeci de mii de lei. Acesta speră la un ajutor din partea ststului.”

Vasile Ardeleanu, agricultor: „Cheltuielile la un ha de porumb au fost minim 8 mii de lei, deja facem calcul la 30 ha câte  mii de lei s-au cheltuit. Plus lucru, nopţi nedormite.”

Anul trecut, fermierul a avut pierderi de aproximativ 2 milioane de lei.

Vasile Ardeleanu, agricultor: „Anul trecut am beneficiat de un suport de la stat pentru secetă de 25 de mii de lei şi din motorina oferită de Guvernul României de 4 mii litri.”

Comisia pentru situaţii excepţionale din Leova, urmează să evalueze pagubele.

Nicolae Tomșa, şef, Direcţia Agricolă din Leova: „A suferit cel mai mult în raionul Leova satul Ceadîr şi Orac. În satul Ceadâr practic toate suprafeţile de struguri au fost efectate 90-100% şi 30 ha de porumb au distruse, mistuite una cu pământul. Ceea ce vedeţi la Orac, e esituaţie analog la ceea ce am văzut acolo. Urmează să calculăm să facem actele, să le prezentăm la comisia raională ... să sperăm că o să fie unele recompense.”

Potrivit primarului din satul Orac, precipitaţiile au distrus nu doar culturi agricole.

Ion Cvasnei, primar satul Orac, Leova: „Unele porţiuni de drum le-au deteriorat, pe stadion vestiarul a fost distrus, la oameni, ardezia de pe casă. La mulţi oamnei din sat.  Aşteptăm poate statul, noul Guvern să ne ajute cu ceva. "

În total, în Republica Moldova, precipitaţiile au afectat peste 1600 de hectare de terenuri agricole. În raionul Soroca ploile cu grindină au distrus peste 600 de hectare de rapiţă, porumb, grâu şi livezi. În raionul Orhei  au fost distruse 250 hectare de floarea soarelui şi porumb. Iar la Comrat precipitaţiile au afectat 700 de hectare de terenuri agricole. 

TERENURI AGRICOLE DISTRUSE DE PRECIPITAŢII

SOROCA                      

185 ha de rapiţă                

260 ha de porumb            

96 ha de grâu

102 ha de livezi

ORHEI

150 ha de floarea soarelui

100 ha de porumb

COMRAT

184 ha de livezi

300 ha de porumb

250 ha de grâu

Ploile puternice cu grindină au produs şi alte pagube.

În satul Micleşti din raionul Criuleni, apa a a distrus 2,5 kilometri de drum, iar în satul Stoicani din Soroca vântul puternic a smuls 100 foi de ardezie de pe acoperişul unui depozit.

Meteorologii au anunţat şi pentru azi ploi cu descărcări electrice în raioanele din nordul şi centrul Republicii Moldova şi au emis o avertizare de cod galben de vânt puternic.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării