main logo
1867

Platon a fost audiat la comisia Laundromat fără Grigoriu şi Alaiba

Deputatul Platformei "DA" Inga Grigoriu susţine că a obţinut de la Serviciul de Informaţii şi Securitate confirmarea că Veaceslav Platon ar fi beneficiarul unei companii off-shore implicate în schema de spălare de bani, dar și în frauda bancară.

Platon a fost audiat la comisia Laundromat fără Grigoriu şi AlaibaFoto: știri.md

Marţi, controversatul om de afaceri a fost audiat în cadrul unei şedinţe a comisiei de la care a lipsit Inga Grigoriu şi deputatul PAS Dumitru Alaiba, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Într-un răspuns, semnat de şeful SIS, Alexandr Esaulenco, se menţionează că Veaceslav Platon este beneficiarul efectiv al "Ronida Invest LLP", implicată în schema „Laundromat” în 2010-2013, dar și al tranzacţiilor suspecte din cadrul fraudei bancare din ţara noastră.

De asemenea, SIS i-a sugerat Ingăi Grigoriu să se adreseze la Procuratură și Centrul Național Anticorupție pentru a afla detalii legate de calitatea procesuală a aceste companii off-shore.

Inga Grigoriu a scris pe pagina sa de Facebook că nu este de acord ca Veaceslav Platon să fie audiat de comisie pentru că, în opinia ei, asta ar însemna o imixtiune în actul justiției.

Deputatul susţine că o comisie parlamentară nu reprezintă o instanță prin care un învinuit în dosar poate fi audiat.

Ea a mai spus că Platon trebuie să se prezinte la Procuratură.

Şi deputatul PAS Dumitru Alaiba care a lipsit de la şedinţa la care a fost audiat Veaceslav Platon susţine că acesta ar trebui să discute cu procurorii, nu cu deputaţii, mai ales că mandatul comisiei a expirat încă în luna mai.

Solicitat de postul nostru de televiziune, Veaceslav Platon a declarat că a prezentat deputaţilor argumente care ar demonstra că nu a comis nicio ilegalitate.

În ceea ce priveşte informaţiile SIS precum că el ar fi beneficiarul companiei off-shore implicare în "Laundromat", Platon a declarat că informaţia este falsă şi a fost prezentată la comanda politică a preşedintelui Maia Sandu.

Consilierul prezidenţial pe comunicare, Sorina Ştefârţă, a precizat pentru postul nostru de televiziune că instituţia nu va comenta aceste declaraţii ale lui Veaceslav Platon.

Schema de spălarea banilor cunoscută ca "Laundromat" a afectat ţara noastră în perioada anilor 2010-2014.

Potrivit mai multor investigații jurnalistice, aceasta a fost aplicată în Moldova de omul de afaceri Veaceslav Platon şi consta în confiscarea prin decizii de judecată a sute de milioane de dolari de pe conturile bancare ale unor firme din Federaţia Rusă.

În acea perioadă, Platon ar fi spălat în jur de 20 de miliarde de dolari printr-o bancă pe care o controla.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării