main logo
525

Platforma DA cere explicații de la Guvern despre prețul excesiv la gaze

Platforma DA cere explicații de la Guvern în contextul prețului excesiv pe care R. Moldova îl plătește concernului „Gazprom” pentru livrarea gazelor naturale.

Platforma DA cere explicații de la Guvern despre prețul excesiv la gazeFoto: știri.md

Totodată, formațiunea solicită Executivului informații referitoare la sursele alternative de alimentare, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, dar și vicepreședintele formațiunii, Alexandru Slusari, au subliniat faptul că R. Moldova achiziționează gazul de la ruși la un preț de 3 ori mai mare decât prețul spot conform HUBului CEGH din Austria, cel mai apropiat de Moldova.

„Explicațiile concernului Moldova Gaz, controlat de Gazprom, din punctul nostru de vedere, nu sunt plauzibile. Ideea că formula actuală de calcul al prețului este mai convenabilă pentru Moldova decât stabilirea prețului în funcție de cotațiile spot, este de departe contestabilă. Conform raportului oficial al companiei mamă – Gazprom, la prețul contractelor de lungă durată față de prețul spot la o zi, Gazpromul a câștigat $47 la 1000 m3, față de prețul spot la o lună $35. La o asemenea diferență Moldova și cetățenii săi au pierdut anul trecut (ținând cont de volumul gazelor consumate pentru producerea energiei electrice de malul drept) aproape $120,0 mln.”, a subliniat Năstase.

Totodată, liderul Platformei DA a amintit exemplul Ucrainei, care a renunțat la livrarea gazelor din Federația Rusă încă în 2015 și a început să procure gaze din Europa, inclusiv prin contracte spot.

„Remarcăm că tocmai acest sistem a determinat micșorarea treptată a prețurilor. Recent pentru populație prețurile au fost reduse cu peste 21%! Alt exemplu este Bulgaria, care, în urma unor negocieri cu Gazprom și declararea intenției de a trece la formula spot, a obținut diminuarea prețurilor de achiziție a gazelor naturale cu 40%”, a exemplificat Năstase.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a punctat faptul că Guvernul este cel care ar trebui să se preocupe de securitatea energetică a statului și să găsească soluții pentru a asigura tarife justificate la gaz.

„Concernul Moldova Gaz, 51%, pachetul de control, aparține Gazprom-ului. Când vorbim despre interesul Moldova Gaz, citiți interesul Gazprom-ului, iar interesul Gazprom-ului este interesul Federației Ruse, pentru că acesta este concern de stat. De întrebat pe ei nu are rost. Întrebarea noastră este la acest Guvern. Dat fiind faptul că, conform legislației în vigoare, Guvernul este responsabil de asigurarea securității energetice a statului, Guvernul este responsabil pentru diversificarea energetică a Moldovei, demonopolizarea acestui sector, pentru ca prin demonopolizare putem asigura tarife mai bune, mai justificate pentru populație, cetățeni, agenții economici”, a explicat Slusari.

Astfel, Platforma DA califică subiectul aprovizionării Moldovei cu gaze rusești drept subiect cu conotație politico-electorală, precum și drept un instrument economic pentru susținerea separatismului din stânga Nistrului. Reprezentanții formațiunii acuză responsabilii că ar fi tergiversat artificial construcția gazoductului de alternativă Iași-Chișinău.

În acest context, Platforma DA cere Guvernului informații minuțioase referitoare la următoarele și întreprinderea urgentă a măsurilor: de asigurare a Moldovei cu gaze naturale din surse alternative celor din Federația Rusă în baza contractelor spot, cu indicarea detaliilor privind politica de prețuri; eliminarea obstacolelor juridice în utilizarea rețelelor de gazoducte ale Moldova Gaz, în situația în care vor fi livrate gaze naturale din alte țări, decât Federația Rusă; capacitatea gazoductului Iași-Chișinău ca sursă alternativă de gaze naturale și posibilitatea extinderii acestuia, precum și a termenului estimativ de dare în exploatare a gazoductului și atingerii capacității sale maxime.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării