main logo
498

Planul Guvernului pentru pachetele de acţiuni ale celor mai mari bănci din R. Moldova

Un proiect de hotărâre de Guvern prevede acordarea de împuterniciri Agenției Proprietății Publice (APP) de a exercita acțiunile necesare în vederea cumpărării și deetatizării acțiunilor emise de băncile de importanță sistemică, inclusiv să negocieze și să semneze antecontracte, contracte de vânzare-cumpărare și alte acte.

Planul Guvernului pentru cele mai mari bănci din R. MoldovaGuvernul se pregăteşte de cumpărarea pachetelor de acţiuni de la bănci

Documentul face trimitere la o lege adoptată de Parlament pe 15 decembrie 2017, prin care a fost reglementată procedura de cumpărare de către stat și deetatizare a acțiunilor emise de băncile de importanță sistemică, scrie mold-street.com.

Proprietar-intermediar 

Astfel se deschide drumul spre preluarea de către stat a pachetelor de acţiuni de circa 43% de la Moldova-Agroindbank şi 64% de la Moldindconbank, anulate în 2016 urmare a căderii sub incidența prevederilor din Legea instituțiilor financaire ce are în vedere nerespectarea cerințelor privind calitatea acționariatului.

Statul însă nu va fi mult timp proprietar al acestor pachete și în scurt timp le va scoate la vânzare. Astfel legea prevede că Agenția Proprietății Publice va asigura expunerea la vânzare a acțiunilor achiziționate pe piața reglementată și/sau prin sistemul multilateral de tranzacționare în termen de 7 zile lucrătoare din data înregistrării transferului dreptului de proprietate printr-o modalitate prevăzută de Guvern. 

De asemenea se prevede că prețul inițial de vânzare a acțiunilor achiziționate nu va fi mai mic decât prețul la care acestea au fost achiziționate de Ministerul Finanțelor. 

Într-un răspuns pentru Mold-Street, Banca Națională constata că aceste prevederi vor accelera „procesul de înstrăinare a acțiunilor băncilor de importanță sistemică, ce au fost emise ca urmare a anulării acțiunilor deținute de persoane care nu corespund criteriilor de calitate”, iar „asigurarea înstrăinării expeditive a acestor acțiuni persoanelor care au fost evaluate de Banca Națională contribuie la consolidarea guvernanței corporative în banca vizată de achiziție”. 

Va deschide calea pentru investitori de calitate

Astfel, potrivit BNM implicarea statului prin procurarea și vânzarea acțiunilor nou-emise „va crea premise pentru atragerea de către stat a unor investitori de calitate în vederea procurării acestor acțiuni”.

De notat că în cazul unui pachet de circa 41% de la Moldova-Agroindbank (MAIB) autorităţile şi banca se chinuie deja de doi ani să le vândă, dar abia recent a anunţat că a găsit un cumpărător.

O lună în urmă prim-ministrul Pavel Filip a a anunţat că a fost înregistrat şi un potențial investitor la Moldova-Agroindbank. E vorba de un consorțiu format din Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) și fondul american de investiții Horizon Capital, despre care se menţiona chiar în Memorandumul semnat cu FMI, la finele anului 2017.

În cazul Moldindconbank, apoi pachetul de circa 64% de acţiuni a fost o perioadă sub sechestru în dosarul Veaceslav Platon.

Anterior avocații ce reprezintă interesele unor acționari de la Moldova Agroindbank și Moldindconbank, ce ar fi făcut parte din imperiul afaceristului Veaceslav Platon, au emis avertizări la adresa potențialilor investitori. Aceștea avertizau potențialii cumpărători ai acțiunilor Moldova-Agroindbank că "vor fi considerați drept proprietari de rea credință" și vor fi obligați la recuperarea prejudiciului cauzat și altor daune aduse proprietarilor legali ai pachetelor de acțiuni. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării