main logo
631

Pierderile întreprinderii MoldATSA au ajuns la 60 milioane lei în 2020

În 2020 veniturile din vânzări ale întreprinderii de stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian MoldATSA au constituit doar 77 milioane lei, de 2,5 ori mai puțin ca în 2019 când au fost de circa 193,25 milioane lei.

Pierderile întreprinderii MoldATSA au ajuns la 60 milioane lei în 2020Foto: știri.md

Totodată situațiile financiare ale întreprinderii responsabile de dirijarea avioanelor ce survolează spațiul aerian al Moldovei, relevă că în 2020, MoldATSA a înregistrat pierderi-record, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Astfel acestea au constituit circa 60 de milioane lei, în timp ce în precedenții cinci ani, MolATSA a raportat profituri între 2,5 milioane lei în 2018 și 11 milioane lei în 2017.

O astfel de evoluție se explică în special prin măsurile restrictive adoptate atât de autoritățile din Moldova, cât și cele din întreaga lume în contextul pandemiei de Covid-19, începând cu mijlocul lunii martie 2020.

Ca urmare a restricțiilor de transport, agenții aeronautici naționali, doar în 9 luni ale anului 2020, au înregistrat pierderi de circa 475 milioane lei.

În consecință atât MoldATSA, cât și alte companii din sectorul aviației au ajuns să se confrunte cu grave probleme financiare, constata încă în luna februarie, Ministerul Economiei și Infrastructurii.

"Peste 50% din transportatorii aerieni din Republica Moldova, 70% din întreprinderile de deservire la sol, 100% din operatorii de aerodrom, inclusiv Aeroportul Internațional Chișinău și unicul furnizor de servicii de navigație aeriană sunt pasibili aplicării măsurilor restrictive și să își oprească forțat activitatea", avertiza Ministerul Economiei.

Acesta solicita o intervenție promptă din partea autorităților, prin impunerea unui moratoriu temporar la revocarea actelor permisive.

De notat că întreprinderea MoldATSA (se ocupă de utilizarea spațiului aerian și deservirea traficului aerian), este cunoscută şi prin cele mai mari salarii ale angajaţilor unor întreprinderi de stat. 

În 2019 salariul mediu lunar al angajaţilor MoldATSA se ridica la 32.900 lei, iar salariul directorului general al aceste întreprinderi se apropie de 100.000 lei pe lună.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării