main logo
757

Piața valutară a Moldovei s-a reglementat fără intervenția BNM

Piaţa valutară a Moldovei în ultimele săptămâni s-a reglementat singură prin cerere şi ofertă, fără intervenţia Băncii Naţionale (BNM).

Piața valutară a Moldovei s-a reglementat fără intervenția BNMFoto: independent.ie

De această opinie sunt dealerii valutari cu care a discutat miercuri dimineaţă reporterul Infotag, transmite Știri.md.

"Piaţa se reglementează complet, fără participarea dealerilor autorităţii de reglementare. Practic, din iunie, BNM nu mai iese pe piaţă", a spus dealerul valutar al uneia dintre bănci.

Potrivit lui, din a doua jumătate a lunii iulie, când cursul monedei naţionale se aprecia zilnic cu 5-7 bani, potenţialii cumpărători de valută au luat o pauză, aşteptând momentul culminant al aprecierii leului moldovenesc în raport cu dolarul american şi euro.

"Şi de îndată ce au înţeles că acest moment a venit, agenţii economici mici, mijlocii şi mari au început să cumpere valută. Tendinţa pronunţată de cumpărare a început să se manifeste în a treia decadă a lunii iulie. 

În această situaţie, atât băncile, cât şi casele de schimb valutar au luat aşa-numita "poziţie valutară scurtă" pentru a reduce la minimum pierderile cauzate de schimbarea bruscă a cursului de schimb", a spus interlocutorul agenţiei.

Spre surprinderea participanţilor profesionişti ai pieţei, cererea mare de valută nu s-a încheiat în iulie, ci a continuat şi la începutul lunii august.

"Dar marţi, 6 august, a fost momentul maxim de devalorizare a leului, după care moneda naţională ar trebui să înceapă să-şi recapete poziţiile pierdute. 

Cursul leului a crescut mult, iar acum, când cererea de valută a scăzut pe piaţă, dar oferta de numerar şi non numerar este vizibilă, leul se va aprecia încet din nou", spun dealerii.

Unii dintre ei consideră că, pe 6 august, piaţa fără numerar a dat un semnal clar pieţei precum că momentul culminant al devalorizării leului s-a încheiat, iar acum tendinţa cursului de schimb va urma vectorul de apreciere.

Pentru miercuri, 7 august, BNM a stabilit următorul curs oficial: 7.8596 MDL pentru $1 şi 20.0063 MDL pentru 1 euro.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării