main logo
365

Piața serviciilor de comunicații electronice a înregistrat o creștere

După o stagnare de cinci ani, anul trecut piața serviciilor de comunicații electronice a înregistrat o creștere ușoară de 2,9%, comparativ cu anul 2020, și a totalizat 6,11 miliarde lei.

Piața serviciilor de comunicații electronice a înregistrat o creștereFoto: moldpres.md

Datele au fost publicate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md.

Majorarea se datorează creșterii veniturilor înregistrate pe piața serviciilor de acces la Internet mobil, cu 6%, însumând 1,18 miliarde lei, dar și a veniturilor de pe piața serviciilor de acces la Internet fix, cu 4,1%, ajungând la 1,44 miliarde lei. 

Veniturilor de pe piața serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale au crescut cu 24,9%, constituind 353,9 milioane lei, iar veniturilor obținute din alte activități realizate în domeniul comunicațiilor electronice s-au majorat cu 25,4%, totalizând 896,6 milioane lei.

Vânzările pe piața de telefonie fixă s-au micșorat cu 12% și au totalizat 334 milioane lei, iar pe piața de telefonie mobilă au fost înregistrată o scădere de 0,9% și au atins suma de 2,88 milioane lei.

Cel mai mare venit mediu lunar per abonat (ARPU) a fost înregistrat pe piața serviciilor de Internet fix, de 161,9 lei, în scădere cu 2,8%, față de anul 2020. 

Accesul la Internet mobil dedicat costat în medie de 94,8 lei lunar, în creștere cu 3,4%, iar piața serviciilor de telefonie mobilă, ARPU a fost de 66,4 lei, în scădere cu 6,1%. 

Valoarea acestui indicator pe piața serviciilor TV contra plată a constituit 49,1 lei, în creștere cu 11,3%, iar pe cea a serviciilor de telefonie fixă a fost de 27,5 lei, mai mic cu 8,4%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării