main logo
579

PG mai cere o lună pentru a examina dosarul furtului miliardului

Procuratura Generală mai are nevoie de timp pentru a studia dosarul furtului miliardului ca să poată veni cu un raport în fața deputaților.

PG mai cere o lună pentru a examina dosarul furtului miliarduluiFoto: agora.md

Mai mult decât atât, raportul Kroll nu constituie o probă concludentă pentru procurori, susține adjunctul procurorului general Ruslan Popov, transmite Știri.md cu referire la Agora

„Concluziile vor fi făcute după controlul și evaluarea acestui dosar de către Procuratura Generală. Dosarul nu a fost studiat în cadrul Procuraturii Generale. Până în momentul de față toate informațiile au fost prezentate de Procuratura Anticorupție. Singurul interes al dlui Stoianoglo a fost să aibă acces la acest dosar, să-l analizeze și să poată veni cu o prezentare în plenul Parlamentului. Două săptămâni este un termen prea scurt și ireal. În maxim o lună de zile noi vom fi în stare să examinăm acest dosar, să creăm un grup de lucru și să stabilim prioritățile în elucidarea acestui caz”, a declarat procurorul general adjunct Ruslan Popov.

Solicitarea i-a nemulțumit pe deputații din fracțiunile PAS și PPDA.

„Eu mă simt ofensat. Ce am auzit aici sunt niște scuze și justificări. Suntem ostaticii unui proces până Stoianoglo va înțelege ce se întâmplă. Indiferent cine vine, pleacă instituția trebuie să funcționeze. Aici trebuia să stea un procuror de la Anticorupție care știe ce e cu acest dosar. O țară întregă vede cum Procuratura Generală se bâlbâie că nu înțelege ce e cu acest dosar. Ne cereți timp ca dl. Stoianoglo să intre în esență. Noi știm de ce s-a tergiversat. Acum ni se cere încă o tergiversare. Noi pierdem timpul aici”, a declarat membrul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu.

„Noi în echipa de anchetă am primit sute de pagini cu informații despre ce sume de bani au fost scoase, unde au fost duse și așa mai departe. Un procuror cu practică în spate să vină și să spună că acest document nu a adus nimic și că va angaja altă companie, mă duce la ideea că atât Filat, cât și Platon nu au fost implicați și riscăm ca Moldova să fie condamnată și să fie nevoită să plătească și despăgubiri. La noi au venit documente că anumite acțiuni au fost întreprinse. CNA a dat note informative foarte detaliate. Nu a existat voință politică ca acești oameni să răspundă. De ce e nevoie să angajați o nouă companie, dacă noi avem toată informația? Stoianoglo a zis că Kroll nu conține numele beneficiarilor. Fals. Sunt declarații care nu-i fac față unui procuror general”, a adăugat și deputatul Lilian Carp. 

În replică, adjunctul procurorului general a invocat lipsa probelor concludente. 

„Eu nu am declarat că raportul Kroll nu este bun. Nu spunem că el nu are nicio valoare, dar nu poate fi pus în capul mesei ca probă. Nu am spus că noi trebuie să îndreptățim și să plătim prejudicii persoanelor condamnate. Pe unele episoade din cadrul devalizării sistemului bancar au fost deferite justiției zeci de persoane. În privința altora, înseamnă că nu sunt probe suficiente”, a explicat Popov.

În final, fără nicio intervenție de la democrați sau socialiști, membrii Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică au acceptat să ofere Procuraturii Generale timpul solicitat pentru analiza dosarului.

„Adevărul nu poate avea două fețe. De atât timp vorbim de acest furt al miliardului că lumea are impresia că luptăm cu morile de vânt. Trebuie să depunem efortul ca banii care au fost furați să fie întorși. Colegii din Procuratura Generală spun că ar mai avea nevoie de o lună de zile, pentru că nu au reușit și nu au avut acces la unele materiale. Revenim la acest subiect peste o lună de zile”, a declarat președintele Comisiei, democratul Alexandu Jizdan. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării