main logo
2630

Petroliștii au ieftinit carburanții după aprobarea noii metodologii

Mai multe companii au redus cu 0,9-3,2 la sută prețurile cu amănuntul la carburanți, la numai două zile după aprobarea de către Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) a noii metodologii de formare a prețurilor.

Prețuri noi la carburanți: Cât costă benzina și motorina

Potrivit acesteia, prețurile la pompă sunt stabilite de către operatori, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

Reprezentanți ai unor mari companii petroliere au declarat în ședința publică a ANRE că vor proceda la reducerea prețurilor la pompă, care nu corespund în prezent costurilor reale.

Prețul la pompă la cea mai solicitată benzină cu cifra octanică A-95 afișat astăzi de stațiile PECO este în medie de 18,47 lei per litru, cu 42 de bani mai puțin decât cel anterior. 

Prețul la motorină este de 16,62 lei pe litru, iar la gazul lichefiat de 10,72 lei pe litru, potrivit sire-urilor oficiale ale companiilor.

Prețurile plafon de vânzare cu amănuntul al benzinei Premium-95 au fost înghețate la 7 august 2018 la nivel de 19 lei și 1 ban pentru un litru, iar cel al motorinei - 16 lei și 89 de bani litrul.

Potrivit Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, aprobată la 11 martie 2019 de ANRE, prețurile la benzină și motorină vor fi calculate de operatori. 

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică nu va mai stabili prețurile plafon.

Conform metodologiei aprobate, prețurile vor fi stabilite luând în considerare costurile și ratele de rentabilitate anuale pe produsele petroliere comercializate pe întreprindere de cel mult 10 la sută. 

Acest lucru este prevăzut și în amendamentele aprobate de parlament, în cadrul ultimei sale ședințe la Legea privind piața produselor petroliere, și care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării