main logo
7925

Peste 86 de milioane de dolari s-au evaporat din rezerva BNM în luna ianuarie

Rezerva valutară a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a scăzut cu 86,63 milioane de dolari în prima lună a acestui an şi a ajuns la mai puţin de 2,91 miliarde de dolari, minimul ultimelor şapte luni.

Peste 86 de milioane de dolari s-au evaporat din rezerva BNM

Faţă de începutul lunii noiembrie a anului trecut, când a fost consemnat un record al sumelor strânse de BNM în rezerva valutară, scăderea este de aproape 150 milioane de dolari, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Potrivit BNM, diminuarea activelor oficiale de rezervă în luna ianuarie 2019, a fost determinată de: intervențiile pe piața valutară internă sub formă de vânzări de valută în valoare de 92,7 milioane dolari; plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova: 13,89 milioane dolari; ieșirile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate: 2,72 milioane dolari şi plățile Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova: 1,68 milioane dolari.

Totodată, pe parcursul lunii ianuarie volumul rezervelor a fost influenţat şi de aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA: 14,73 milioane dolari; veniturile de la gestionarea rezervelor valutare: 4,66 milioane dolari; înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova pentru proiecte investiționale: 4,14 milioane dolari etc.

În același timp în decursul anului 2018 activele oficiale de rezervă au crescut cumulativ cu circa 192 milioane dolari, iar cel mai înalt nivel al rezervelor valutare a fost înregistrat pe 9 noiembrie 2018, când au ajuns la nivelul record de 3,05 miliarde dolari.

În noiembrie și decembrie 2018 acestea s-au micșorat cu circa 55 milioane dolari, în special ca urmare a intervențiilor BNM.

De notat că pe parcursul anului 2017 activele oficiale de rezervă s-au majorat cu circa 597 de milioane dolari, sau cu 27%, față de anul 2016, când acestea s-au majorat cu 470 milioane.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării