main logo
485

Peste 366 de milioane de lei din privatizări. Bunurile statului vândute în 2018

Pe parcursul anului trecut, în bugetul de stat au fost acumulate peste 366 de milioane de lei din privatizări. Suma include și impozitul privat în mărime de 1% de la valoarea de achiziție a bunurilor.

Peste 366 de milioane de lei din privatizări. Bunurile statului vânduteFoto: bizlaw.md

Datele au fost publicate de Agenția Proprietăți Publice într-un raport privind activitatea desfășurată în anul 2018, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md

Astfel, anul trecut au fost organizate și desfășurate două runde de licitații cu strigare pe piața reglementată, trei concursuri comerciale, două concursuri investiționale și trei licitații cu strigare (tradiționale) de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat supuse privatizării. În cadrul cărora au fost puse în vânzare 70 bunuri, majoritatea fiind expuse repetat.

În cadrul licitațiilor cu strigare desfășurate pe piața reglementată a Bursei de Valori au fost tranzacționate valorile mobiliare proprietate publică de stat din patru societăți pe acțiuni:

  • SA ”Drumuri-Bălți”, 96,53%;
  • SA ”Natur - Telecon”, 16,96%;
  • SA ”Fabrica de produse lactate din Nisporeni”, 19,70%;
  • SA ”Basarabia-Nord”, 0,07%.

În cadrul concursurilor comerciale au fost privatizate alte patru companii deținute de stat, și anume:

  • ÎS ”Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială şi Certificare”;
  • ÎS Compania Aeriană ”Air Moldova”;
  • SC ”Gara Nord” SA, 85,00%;
  • ÎS pentru reparația utilajului energetic ”Energoreparații”.

De asemenea, a fost acceptată privatizarea pachetului de acțiuni ale statului din SA ”Tutun CTC”, 90,81%. Totodată, în cadrul licitațiilor cu strigare desfășurate au fost privatizate zece bunuri. În 2018 au mai fost privatizate încăperi nelocuibile date în locațiune în valoare totală de 18,7 milioane de lei și încheiate contracte de vânzare-cumpărare/locațiune/arendă a terenurilor aferente proprietate publică de stat în valoare de 3,8 milioane de lei.

Autoritățile mai anunță că la începutul anului trecut a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare a complexului patrimonial unic, ÎS ”Vestmoldtransgaz”, la prețul de 180 milioane de lei, cu realizarea în decursul a 23 luni a unui volum de investiții în valoare de până la 93 milioane euro pentru construcția conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării