main logo
538

Peste 1,5 miliarde de lei pentru serviciul datoriei de stat în 2018

În anul 2018 pentru plata dobânzilor la angajamentele interne și externe autoritățile au cheltuit 1,5 miliarde lei, cu circa 22% mai mult ca în 2017 și de aproape trei ori mai mult ca în 2014, arată un raport al Ministerului Finanțelor.

Peste 1,5 miliarde de lei pentru serviciul datoriei de stat în 2018

Astfel serviciul datoriei a costat mai mult decât a alocat Guvernul pentru programul Drumuri bune pentru Moldova din 2018, transmite Știri.md cu referire la Mold-Street.

Cea mai mare parte din aceste cheltuieli au fost pentru serviciul datoriei interne, care a costat peste 1,12 miliarde de lei, iar al celei externe - circa 380 milioane lei. Astfel serviciul datoriei interne costă de trei ori mai scump, decât al celei externe..

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, pe parcursul anului 2018, datoria de stat s-a majorat cu circa 352 milioane lei și a trecut de nivelul de 52 miliarde de lei, aproape dublu față de nivelul de la finele anului 2014.

Cel mai tare a crescut datoria de stat internă, cu peste 480 de milioane lei, în timp ce cea externă a înregistrat o scădere cu 128 milioane lei.

Datele Ministerului Finanțelor relevă că în ultimii patru ani costul serviciului datoriei de stat interne s-a majorat de câteva ori, în timp ce al datoriei externe cu 15-30%.

De notat că Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2019-2021)”, aprobat la finele anului trecut de Guvern prevede că în următorii ani este planificată contractarea de noi împrumuturi externe.

De asemenea, Ministerul Finanțelor să menţină pe termen mediu rezerva de lichidități în monedă națională (cash buffer) și va asigura completarea acesteia până la atingerea plafonului de două miliarde de lei.

Astfel în anul 2018 se preconiza completarea acestea cu 291,1 milioane lei, iar pe parcursul anului 2019 – cu încă 1,2 miliarde lei. Rezerva respectivă de asemenea va fi completată prin intermediul VMS emise pe piața primară, obligațiuni de stat cu maturitatea 2-5 ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării