main logo
492

Perioada exporturilor moldovenești fără taxe în Rusia ar putea fi prelungită

În cadrul vizitei la Minsk, care va avea loc pe 20-21 iunie, Preşedintele Igor Dodon va discuta problema prelungirii perioadei pentru exporturile fără taxe a mărfurilor moldoveneşti pe piaţa rusă.

Perioada exporturilor moldovenești fără taxe în Rusia, prelungităFoto: radiochisinau.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a comunicat miercuri pe pagina sa de facebook, transmite Știri.md.

Potrivit lui, acest subiect va fi discutat cu prim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitrii Medvedev, şi cu reprezentantul special al Preşedintelui FR pentru dezvoltarea relaţiilor de cooperare comercial-economică cu Moldova, vicepremierul Dmitrii Kozak.

"Exportul producţiei agroindustriale din Republica Moldova în Federaţia Rusă creşte în ritmuri impresionante datorită înţelegerilor personale cu Preşedintele FR, Vladimir Putin, privind anularea taxelor pentru unele categorii de mărfuri moldoveneşti, de la 1 ianuarie până la 1 iulie 2019", a menţionat Dodon.

El a prezentat date, potrivit cărora, în perioada ianuarie-mai 2019, volumul a patru categorii de mărfuri exportate a crescut semnificativ comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2018. Astfel, exportul de legume a crescut de la 360 de tone până la aproximativ 2370 de tone sau de 6,6 ori. 

Exportul de mere s-a mărit de la 100 de mii până la aproximativ 167 de mii de tone sau cu 67%. Produsele conservate au înregistrat o creştere de 1,5 ori - de la 1275 până la circa 1940 de tone, în perioada de referinţă. Totodată, volumul producţiei vinicole a crescut de la 5 milioane până la aproape 7,7 milioane de litri sau cu 52%.

"Consider că aceşti indicatori constituie cea mai bună dovadă a corectitudinii vectorului de restabilire a relaţiilor de cooperare economică deplină cu Federaţia Rusă, promovată de Administraţia Preşedintelui RM. Şi în continuare, noi vom depune eforturi pentru consolidarea poziţiilor exportatorilor noştri pe piaţa rusă, care este cea mai importantă şi tradiţională piaţă de desfacere. În context, este important să discutăm cu partenerii ruşi problema privind prelungirea perioadei pentru exporturile mărfurilor fără taxe în Federaţia Rusă şi după data de 1 iulie curent", a subliniat Dodon.

De asemenea, el consideră că "Moldova trebuie să tindă spre creşterea exporturilor pe alte pieţe".

"În acest sens, Administraţia Preşedintelui contează pe o strânsă colaborare cu Guvernul Maiei Sandu, cu care suntem în contact permanent. Sunt convins că puterea executivă a ţării noastre, cu susţinerea noii majorităţi parlamentare, va contribui la realizarea strategiei unei politici externe echilibrate şi a cooperării economice reciproc avantajoase reieşind din interesele naţionale ale ţării", a declarat Dodon.

În cadrul vizitei la Minsk, el va participa la şedinţa Consiliului Economic al CSI şi la ceremonia de deschidere a ediţiei a II-a a Jocurilor Olimpice Europene.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării