main logo
1484

Pe cine a trimis Banca Naţională să facă regulă la Energbank

Decizia Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a interveni la Energbank şi de a institui acolo administrare temporară a fost urmată şi de schimbarea unei părţi din conducerea acestei instituţii.

Pe cine a trimis Banca Naţională să facă regulă la Energbank

Astfel au fost destituiţi cinci membri ai Consiliului Energbank: Vladimir Tonciuc (fost preşedinte), Valerii Usatîi, Mihail Pop, Natalia Covanji şi Ghenadi Dimov. Ultimul este directorul întreprinderii de stat Moldelectrica, care vrea să îşi construiască un nou sediu de peste 100 de milioane lei, transmite Știri.md cu referire la Mold-Street.

Noii administratori, funcţionari din cadrul BNM

Totodată au fost înlocuiţi şi doi membri ai Comitetului de conducere – Sergiu Slobodean şi Vasile Teslev. În acelaşi timp BNM l-a păstrat în funcţie pe Iurii Vasilachi, ca preşedinte al Comitetului de conducere.

Echipa executivului și cea a consiliului Energbank, care a rămas în funcție, a fost completată de administratori temporari desemnați de BNM.

E vorba de Ion Ropot, şeful Direcţiei rezoluţie bancară din cadrul BNM şi Galina Balanov, controlor revizor şi director al departamentului audit intern.

Ropot va ocupa şi funcţia de preşedinte al Consiliului, iar Balanov – de membru al Consiliului şi membru al Comitetului de conducere.

"Măsura a fost luată pentru asigurarea unei conduceri sănătoase și prudente a activității băncii în perioada de soluționare a deficiențelor identificate în structura de proprietate a acesteia", susţine autoritatea bancară. 

Amintim că Banca Națională a anunțat că a suspendat pe 11 ianuarie 2019, drepturile unor acționari ce deţin cote mari din capitalul de la Fincombank și Energbank.

Totodată, Comitetul executiv al BNM a aprobat și o hotărâre privind suspendarea exercițiului unor drepturi în privința a unei cote de 52,77% din capitalul Energbank. Urmare a deciziei BNM, acționarii vizați trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al Energbank.

Ce au realizat băncile în care BNM a intervenit anterior

Măsuri similare de suspendare a drepturilor unor acționari au fost întreprinse anterior și la alte bănci licențiate din Republica Moldova, cum ar fi Moldova-Agroindbank și Moldindconbank.

Acțiunile BNM au condus la îmbunătățirea situației băncilor, din punctul de vedere al transparenței acționarilor și guvernanței corporative, făcându-le atractive pentru investitori de calitate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării