main logo
1538

Pașa: Gazprom a redus livrarea de gaze la indicația Kremlinului

În legătură cu criza gazelor din Republica Moldova, expertul WatchDog, Valeriu Pașa, susține că Gazprom a redus livrarea de gaze în luna octombrie la indicația Kremlinului și că nu există niciun fel de probleme tehnice.

Pașa: Gazprom a redus livrarea de gaze la indicația KremlinuluiFoto: Kafkadesck

Despre aceasta expertul a scris pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md.

"Kremlinul ne cere de urgență ”reintegrarea” Transnistriei pe modelul federalizării. Adică un stat nefuncțional care niciodată nu se va putea nici dezvolta, nici integra în UE. 

Și încă să ne asumăm datoriile de aproape 8 miliarde de dolari pentru gazele livrate pe parcursul anilor în regiunea transnistreană. Bani care au finanțat separatismul și au plecat în buzunarele oligarhilor ruși prin intermediul uzinei de metale, MoldGres și cripto-valută.

Se cere achitarea în termen scurt a ”datoriilor” malului drept - circa 800 de milioane de dolari. Adică a schemelor de furturi făcute de oamenii numiți de Gazprom împreună cu Dodon, Plahotniuc și încă cine vrei. Adică ei au furat - noi să plătim asta din buget. Păi, de ce nu? Dacă plătim deja miliardele furate de Plaha și Șor din sistemul bancar?

Se insistă pe renunțarea la reformarea sistemului energetic, adică să rămânem veșnic dependenți, să finanțăm separatismul pe propriul nostru pământ, să ne poată opri oricând de la Moscova lumina sau gazul. Nu cumva să îndrăznim să luăm propriile decizii. 

Și acestea nici măcar nu sunt toate. Iată care este cauza reală a introducerii stării de urgențe. Iată de ce nu ne putem permite să cumpărăm gazele din Rusia, nici nu prețul e problema. Dar faptul că Moscova nu vrea să ne vândă gaze fără să cedăm suveranitatea în favoarea lor. Inclusiv financiar - numai achitarea de urgență a ”datoriilor” de 800 de milioane de dolari de către Moldovagaz în 3 ani ar însemna o explozie a tarifelor. E deja mai ieftin să cumpărăm câteva luni cu 1.000 de dolari decât să primim cu 500 de dolari, plus să achităm hoțiile lui Plahotniuc și amicii săi de la Moscova", susține expertul.

Reamintim că astăzi, 22 octombrie, Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgență în contextul crizei gazelor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării